Ennyivel vittünk haza többet májusban


2016. júl 22. írta: Takarék

A megelőző hónaphoz hasonlóan májusban is 7,8 százalékkal emelkedtek az átlagos nettó reálbérek Magyarországon. A Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint a tavalyi 4,6 százalékos bővülést követően idén a nettó reálbérek átlagosan 6,4 százalékkal, de akár jóval dinamikusabban, 7 százalék közeli mértékben is nőhetnek.

A bruttó bérek 6 százalékkal, míg az szja kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 7,6 százalékkal nőttek májusban. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó bérnövekedés még dinamikusabb, 6,6 százalékos, a nettó bérnövekedés pedig 8,3 százalékos volt, így a reálbérek 8,5 százalékos bővülést értek el. A versenyszférában a bérnövekedés 5,7 százalékra gyorsult az előző havi 5,1 százalékról, míg a rendszeres bérnövekedés 5,6 százalékra élénkült az előző havi 4,8 százalékról. A közszférában továbbra is erősen, 6,8 százalékkal emelkedtek a bérek, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 9,5 százalékkal.

A bérnövekedés üteme tartósan magas szinten állandósulhat, miután egyes hiányszakmákban gyorsuló bérnövekedésre lehet számítani a következő években – erre utalnak az elmúlt hetekben folytatott bértárgyalások egyes esetekben kétszámjegyű emelést tartalmazó megállapodásai is - , miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Így 2013 óta az idei év végéig kumuláltan 18 százalékot meghaladó mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig közel 22 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje. Az első öthavi bér-, valamint létszámstatisztikák élénk gazdasági növekedésre utalnak, amelyek megerősítik, hogy az első negyedéves gyenge GDP adatokat egyszeri, átmeneti tételek okozhatták, ezért a következő negyedévekben meredeken gyorsulhat a gazdasági növekedés - emelte ki a makrogazdasági szakember. Ezt tükrözi, hogy a gyenge első negyedéves ipari és építőipari adatok ellenére 3,3 százalékkal, illetve 2,7 százalékkal nőtt az alkalmazásban állók száma az év első öt hónapjában.

20160721_berek.jpg

Szólj hozzá

bérek foglalkoztatás keresetek suppan gergely