Tartós maradhat az export dinamikája


2016. júl 08. írta: Takarék

A várakozásoknál magasabb, 755 millió euró többletet mutatott a külkereskedelem májusban, ami 284 millióval haladja meg az egy évvel ezelőtti többletet. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet 8,9 milliárd euró fölé emelkedhet – prognosztizálják a Takarékbank elemzői.

Az ipari termelés májusi növekedését követve 6,25 százalékkal nőtt az export euróértéke, míg ennél lassabb ütemben, 2,45 százalékkal emelkedett az import euróértéke, feltehetően jórészt az alacsony energiaáraknak köszönhetően. Így az első öt hónapban a külkereskedelmi többlet 4,2 milliárd euróra emelkedett az egy évvel ezelőtti 3,48 milliárd euróról.

Az export bővülése az év hátralevő részében is folytatódhat, amit támogat a hazánkban gyártott egyes autómodellek frissített változatainak júniusi forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is – értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A brit népszavazás hatásai ezzel szemben enyhén mérsékelhetik a kivitel dinamikáját. A szakember szerint a külkereskedelem rekord mértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökken, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

A külkereskedelmi adatok szintén alátámasztják, hogy a GDP első negyedéves fékezése után a második negyedévben érdemben gyorsulhatott, a nettó export pedig szignifikánsan hozzájárulhatott a növekedéshez – tette hozzá.

20160708_kulker.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkereskedelmi mérleg suppan gergely