Autógyárak adhatnak új lendületet az iparnak


2016. júl 07. írta: Takarék

Az ipari termelés 9,2 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben, munkanaphatással megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal bővült. A Takarékbank prognózisa szerint idén közel 5 százalékkal emelkedhet a szektor kibocsátása.

A járműgyártás és élelmiszeripar kivételével a többi alágazatban érdemben bővült a termelés a KSH előzetes tájékoztatása alapján. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,7 százalékkal csökkent az áprilisban mért kiugróan erős 5,3 százalékos növekedés után.

A következő hónapokban jelentősen gyorsulhat a termelés bővülése, mivel egyes hazánkban gyártott autómodellek frissítése befejeződött, így a magyarországi autógyárakban a termelés újra élénkülhet - fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A kilátások, az ipari bizalom és a rendelésállományok továbbra is kedvezőek, ezért a következő hónapokban további élénkülésre lehet számítani, amit a beszerzési menedzser index alakulása is alátámaszt. A szakember szerint az ipar teljesítményét az élénkülő belső kereslet mellett az európai autóeladások további növekedése, valamint egyes ágazatokban a kapacitások felfutása is húzhatja. Az ipari termelés áprilisi meredek gyorsulása alátámasztja azon véleményünket, hogy a GDP a második negyedévtől érdemben gyorsulhat, így a GDP növekedése idén 2 százalék felett maradhat - mondta.

20160707_ipar.jpg

Szólj hozzá

ipar ipari termelés suppan gergely