Hitelezés: vége a hét szűk esztendőnek


2016. júl 05. írta: Takarék

Hét év után újra nőhet a lakossági hitelek mennyisége, májusban ugyanis nettó hitelfelvevővé váltak a háztartások, igaz, egyelőre csupán 88,5 millió forinttal haladta meg a felvett kölcsönök mennyisége a törlesztésekét - számolt be a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. A háztartások május végén 5769 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak, ami kilencéves mélypontot jelent.

A hitelezést egyik oldalról a lakáscélú kölcsönök pörgetik. A lakáshitelek havonta folyósított volumene idén tavasszal 40 milliárd forint fölött stabilizálódott. Ez a válság előtti szint, annak ellenére, hogy időközben sokat szigorodtak a hitelfeltételek. Az év első öt hónapjában több mint 190 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok, ez csaknem 60 százalékkal több a tavalyinál. Szintén 60 százalékkal nőtt 2015-höz képest a lakáshitelek szerződéses összege, idén öt hónap alatt csaknem 170 milliárd forintnyi igényt fogadtak be a bankok.

A lakáshitelezés felfutása érthető. Az ingatlanpiac jól megy, a lakásárak nőnek, sokan vásárolnak lakóingatlant befektetési céllal is. Az állami programok, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is élénkíti a keresletet. A hitelek egyre olcsóbbak, májusban egy átlagos lakáshitel kamata az 5 százalékot sem érte el, és a THM is 5,7 százalék alatt volt. A kamatok annak ellenére csökkennek, hogy lakosság jobban szereti a kiszámíthatóbb, többéves kamatperiódusú kölcsönöket, amelyeknek a kamata valamivel magasabb, mint a változó kamatozású hiteleké.

A fogyasztási hitelekre is egyre nagyobb a kereslet. Az év első öt hónapjában több mint 120 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződéseket, ez több mint 62 százalékkal több a tavalyinál. Egy átlagos kölcsön kamata már 13,5 százalék alatt van, de aki hajlandó változó kamatozású hitelt felvenni, 12 százalék alatti átlagkamattal juthat hozzá. A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönök a legkedveltebbek. A jegybanki adatok szerint ennek a hiteltípusnak az állománya hónapról hónapra növekszik, májusban 345 milliárd forint volt.

ügyfél-bankok.jpg

Forrás: Világgazdaság

Szólj hozzá

hitel hitelezés hitelállomány MNB