A boltok forgalmának is jót tett a foci-Eb


2016. júl 05. írta: Takarék

Folytatódott a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése májusban, amely naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Takarékbank prognózisa szerint az év során tartósan magas maradhat a bővülés üteme a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt, így a forgalom éves átlagban közel 5 százalékkal múlhatja felül a tavalyit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene májusban.

Idén az szja-csökkentés mellett a nettó reálbérek 6,3 százalékos emelkedése is támogatja a fogyasztás növekedését; júniusban pedig kifejezetten gyors lehetett a forgalom növekedése a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint, mivel a reálbérek a várakozásoknál is nagyobb mértékben nőhetnek (az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás), a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja. A forgalom bővülését középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is támogathatja. Szintén növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, hogy a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek törlesztő részletei is csökkennek - fűzte hozzá.

20160705_kisker.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom suppan gergely