Moody's: javulnak a magyar bankrendszer kilátásai


2016. jún 29. írta: Takarék

Pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényes stabilról a Moody's Investors Service, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. A cég szerint hétévi visszaesés után várható a hitelkihelyezés növekedési ütemének gyorsulása is.

A kormányzat bankokkal kapcsolatos politikájának módosulása várhatóan javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását - emelte ki a nemzetközi hitelminősítő a kedden Londonban ismertetett elemzésében. A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait. A Moody's előrejelzése szerint a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a szektorszintű bruttó követelésportfolión belül 2016 végéig 12 százalék körüli szintre csökken a tavalyi év végi 13,1 százalékról.

A lakossági hitelállomány nem teljesítő hányada ugyanakkor 3-4 százalékponttal csökkenhet a 2015 végi 17,6 százalékról, egyebek mellett az átváltás nyomán csökkenő ingatlanhitel-terhek, a javuló munkapiaci helyzet, a háztartások jövedelmének növekedése, valamint egyes problémás hitelek leírása és értékesítése miatt. A cég kiemeli, hogy a vállalati szektor nem teljesítő hitelállománya 2015 végéig 9,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13,8 százalékról. A Moody's szerint a folyamat várhatóan kitart a következő negyedévekben is, mivel a magyar vállalati szektorra kedvezően hat az euróövezeti növekedés.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság növekedését is élénkíteni fogja a növekvő hazai fogyasztás, így várakozása szerint a GDP idén 2,4 százalékkal, jövőre 2,6 százalékkal növekszik.

A Moody's tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - magyar államadós-besorolásra. Londoni elemzők szerint a cég várhatóan még idén visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén adósok osztályzati sávjába. A Moody's menetrendje szerint július 8-án aktuális a magyar államadós-besorolás következő felülvizsgálata.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hónapban már visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati csoportba, az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva a magyar államadós-besorolást. A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's tavaly márciusban "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P idén márciusban már felülvizsgálta a magyar besorolást, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

Amennyiben azonban a Fitch után legalább a Moody's idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az érintett szuverén vagy kereskedelmi adóst befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem. Újabb felminősítés esetén a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

moodys_mti-epa.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

hitelminősítő bankszektor hitelezés moodys investor service