Meredek gyorsulásra utal a bővülő foglalkoztatottság


2016. jún 28. írta: Takarék

Jelentősen, 5,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta idén március és május között az előző háromhavi 5,8 százalékos átlagról. A Takarékbank prognózisa szerint szezonális hatások miatt a munkanélküliségi ráta az év második felében 5 százalék közelébe süllyedhet, így idén érdemben, 5,6 százalékra csökkenhet az átlagos ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig kismértékben tovább csökkenhet.

A munkanélküliek száma a február-áprilisi közötti átlaghoz képest 14,2 ezer fővel, míg az egy évvel ezelőttihez képest 69 ezer fővel csökkent, így a munkanélküliségi ráta 5,5 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 7,1 százalékról. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 79,7 ezer fővel növekedett, ami élénkülést mutat az előző háromhavi átlaghoz képest.

A foglalkoztatás a szezonális hatásoknak megfelelő mértékben, 20 ezer fővel emelkedett a február-áprilisi átlaghoz képest, egy év alatt pedig 149 ezerrel, 4,314 millióra növekedett. A foglalkoztatottak számának növekedése döntő részben annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 115,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg kisebb mértékben a közfoglalkoztatottak számának 25 ezer fős növekedése is hozzájárult. A külföldön dolgozók létszáma 8,4 ezer fővel bővült.

A foglalkoztatás igen dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP első negyedévben átmeneti, technikai tényezők által okozott lefékeződése után meredek gyorsulásra számítunk - értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint a foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A szakember úgy véli, a foglalkoztatás ütemének növekedését ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakember hiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

20160628_munkanelkuliseg.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség ksh foglalkoztatottság suppan gergely munkanélküliségi ráta Takarékbank Elemzés