Csok: a használt lakás a sláger


2016. jún 21. írta: Takarék

Több mint 2200 csok igénylést fogadtak be országszerte a Takarékok január óta. A Takarékok ügyfeleinek több mint 70 százaléka használt lakás vásárlásához veszi fel a családi otthonteremtési kedvezményt, új lakás építésére, vásárlására az igénylők 24,6 százaléka, bővítésre pedig 4,7 százaléka használná a vissza nem térítendő támogatást. A csok mellé az ügyfelek 33 százaléka igényelt lakáshitelt, kamattámogatott hitelre irányuló kérelmet 110 ügyfél adott be, mindemellett a Takarékok 222 darab adó-visszatérítési támogatási kérelmet is befogadtak 2016 eddigi időszakában - számolt be az MTI.

A befogadott kérelmek 22,8 százaléka három vagy több gyermek után, 77,2 százaléka háromnál kevesebb gyermek után igényli a csok-ot. A Takarékok ügyfelei átlagosan 5,46 millió forint összegű hitelt igényelnek a csok mellé.

A hazai ingatlanárak emelkedése egyelőre csak a nagyobb településeken és agglomerációjukban érzékelhető. (Kivételt képez e tekintetben Nyugat-Magyarország, ahol az árak országos összevetésben már korábban is magasnak számítottak.) Ezeken a településeken jelentősen nőtt a használt ingatlanok ára, egyúttal a csok iránti kereslet is élénkülést mutat. A kisebb településeken egyelőre nem tapasztalható az ingatlanok drágulása, és a kereslet is szerényebb. Ezeken a településeken nem ritkán a csok összegéért - hitelt és önerőt nem számítva - is ingatlanhoz lehet jutni.

Ami az újépítésű lakások piacát illeti, a csok hatására indult építkezések még nem fejeződtek be, ugyanakkor a készülő lakások értékesítése hamarosan elkezdődhet, emiatt pedig a csok és a jelzáloghitelek iránti érdeklődés egyaránt fokozódik. Bizonyos településekre - például Győr, Paks és a nagyobb, Nyugat-Magyarországon fekvő nagyvárosok - jellemző, hogy az ingatlanok rendkívül rövid idő alatt és készpénzért cserélnek tulajdonost, ezért itt a csok támogatással vásárolni kívánó családok számára kevesebb lehetőség adódik.

A legnagyobb érdeklődésről a Takarékok Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben számoltak be. A befogadott igénylések számának területi eloszlása jóval kiegyenlítettebb, ugyanakkor a Takarékok Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében az országos átlagnál valamivel nagyobb számban fogadtak be csok igényléseket. A várakozások szerint a nyári és őszi szezonban egyértelműen a csok iránti érdeklődés erősödére lehet számítani, elsősorban a nagyobb településeken. Miután az információk számos, szeptemberben induló építkezésről, szinte a tervezőasztalról értékesített ingatlanról szólnak, az év vége felé az érdeklődések számának további jelentős felfutása valószínűsíthető.

elado_kiado_lakas_mti_foto_mohai_balazs.jpg

Szólj hozzá

ingatlanpiac lakáspiac takarékok családi otthonteremtési kedvezmény CSOK