Befagytak az árak


2016. jún 09. írta: Takarék

Májusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a 0,1 százalékos emelkedést előrejelző várakozásokkal szemben. A Takarékbank prognózisa szerint a következő hónapokban 0 százalék körül ingadozhat az infláció, amelynek átlagos üteme a tavalyi -0,1 százalékot követően 2016-ban 0,75 százalék lehet.

Az inflációs meglepetést leginkább az élelmiszerek és szolgáltatások árainak vártnál kisebb drágulása okozta. Egy év alatt az élelmiszerárak stagnáltak, a szeszes italok, dohányáruk 2,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 0,8 százalékkal, a szolgáltatások 1,3 százalékkal, a ruházati termékek pedig 0,3 százalékkal drágultak. Ugyanakkor az egyéb cikkek árai 4,3 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 11,9 százalékkal mérséklődtek, a háztartási energiaárak pedig 0,1 százalékkal csökkentek. A maginfláció 1,3 százalékra mérséklődött az előző havi 1,4 százalékról, vagyis továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban.

A következő hónapokban az alacsony üzemanyagárak, valamint bázishatások miatt az infláció 0 százalék körül ingadozhat - kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH adatait. Bázishatások és a dohánytermékek tervezett jövedéki adó emelése miatt 2016 őszén az infláció megközelítheti a 2 százalékot, év végére pedig a 2,1 százalékot. A 3 százalékos inflációs célt azonban várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását. Jövőre a fogyasztói árak emelkedését egyes alapvető élelmiszerek áfa csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így az elemző várakozásai szerint 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet.

20160608_inflacio.jpg

Szólj hozzá

infláció suppan gergely fogyasztói árak Takarékbank