12 éves mélyponton a munkanélküliség


2016. máj 30. írta: Takarék

Legutóbb 2004-ben látott alacsony szintre, 5,8 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi időszak átlagában – a kétezres évek közepén azonban a jelenleginél még jóval alacsonyabb aktivitás jellemezte a munkaerőpiacot. A Takarékbank elemzőinek várakozása szerint nyár közepére a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék alá csökkenhet, éves átlagban pedig akár több mint egy százalékponttal is mérséklődhet a tavalyi 6,8 százalékról.

A munkanélküliek száma a 15-74 éves korcsoportban 265 ezerre süllyedt a vizsgált időszak átlagában. A foglalkoztatás a 15-74 éves korosztályban 3,7 százalékos éves emelkedéssel 4 millió 294 ezer főre ugrott. A foglalkoztatottak számának 153 ezres emelkedésének túlnyomó része az elsődleges munkaerőpiacon realizálódott: itt 111 ezerrel volt nagyobb a foglalkoztatottak száma, mint egy évvel ezelőtt. A közfoglalkoztatásban 28 ezerrel többen (összességében 215 ezren), külföldi telephelyen 13 ezerrel többen (összességében 121 ezren) dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. A 15-74 éves korosztályon belül ez 57,2 százalékos foglalkoztatási rátát jelent, ha azonban a 20-64 éves korcsoportra szűkítünk – erre vonatkozóan határozott meg ugyanis stratégiai célokat 2020-ra az Európai Unió -, ezen belül a foglalkoztatási ráta 70,6 százalékos, ami 2,8 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőttivel összehasonlítva.

A munkaerőpiac hosszú évek óta a legfeszesebbnek mondható, néhány ágazatban már effektív munkaerőhiány tapasztalható, de a munkaerő iránti kereslet más ágazatokban is élénkül a legutóbbi üzleti felmérések alapján. A foglalkoztatás javulását erőteljes béremelkedés kíséri - márciusban a reálbérek éves növekedési üteme meghaladta a 8 százalékot - , ami a háztartások vásárlóerejét komolyan javítja. Így továbbra is reális lehetőséget látunk arra, hogy éves átlagban a magyar gazdaság 2 százalékot elérő, azt esetleg enyhén meg is haladó ütemben bővülhet 2016-ban - kommentálta az adatokat Oszlay András, a Takarékbank vezető elemzője.

autogyar2_mti_ujvari_sandor.jpgfotó: MTI/Ujvári Sándor

Szólj hozzá

munkanélküliség munkaerőpiac foglalkoztatottság munkanélküliségi ráta Takarékbank oszlay andrás