Szemléletmódváltásra van szükség az agráriumban


2016. máj 26. írta: Takarék

A mezőgazdasági finanszírozásban meghatározó szerepet betöltő Takarékok nem csupán teljes körű banki szolgáltatást nyújtanak, hanem agrár kapcsolati hálót, agrár tanácsadói hátteret is jelentenek partnereik számára. Egyebek mellett ezért is jelennek meg az FHB Lízinggel közösen az ország több rendezvényén is. Így a 23. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon is, amely a gazdálkodók egyik legfontosabb szakmai eseménye. A tejelő szarvasmarha- és a sertéságazatokra kiemelten érvényes napjaink válságos időszakában, hogy piaci előrejelzések és hosszú távú tervezés nélkül nagyon nehéz a termelést gazdaságosan fenntartani - mondta el Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője az agroinform.hu-nak.

A sertésárak talán kezdenek kimozdulni a mélypontról, – azonban a tejtermelők helyzete sajnos lassabban fog megoldódni. A tartósan alacsony felvásárlási árak miatt a termelői kedv egyre alább száll. A válsággal leginkább érintett tej- és sertésszektor gondjaiban közös, hogy az árak jórészt nemzetközi hatások miatt alacsonyak. Mivel ezekre nagyon korlátos befolyásunk van, nélkülözhetetlen, hogy értsük mozgatóit, hogy legalább időben alkalmazkodni tudjunk hozzájuk – fogalmazott a szakember.

Tejtermelő és sertéstartó ügyfeleink közül többen nehéz helyzetben vannak. Ilyenkor értékelődik fel az a finanszírozó partner, aki nem csak érti a helyzet kialakulásának okait, hanem segít a kilábalásban is. Nem könnyű megérteni, hogy az árak alakulását nem, – vagy csak nagyon kis mértékben tudjuk befolyásolni.

Ahhoz, hogy a termelők is átlássák ennek a piaci kiszolgáltatottságnak az okait, és hogy megtanuljanak ezek tudatában tervezni, egyfajta szemléletmódváltásra is szükség van. A komplex összefüggésekben való gondolkodásban is segítünk a partnereinknek – többek között erre hivatott a Takarék Agrár Központ - mondta.

Napjaink finanszírozói versenyében a hangsúly eltolódik a kondícióktól a szolgáltatások irányába. A finanszírozás mellett a Takarékok, a Takarék Agrár Központ támogatásával – pénzügyi és pályázati szakemberek bevonásával – olyan stratégiai konzultációs lehetőséget is biztosítanak a gazdálkodók számára, amellyel lépéselőnyt szerezhetnek a piaci versenytársakkal szemben. Kiemelt jelentősége van ugyanis annak, hogy a nehéz piaci helyzet ellenére középtávú jövőképe legyen a gazdálkodóknak, továbbá, hogy a támogatási és pályázati rendszer, valamint az igen kedvező kamatkörnyezet adta lehetőségekkel élni tudjanak. Ehhez piaci ismeretekre, előrejelzésekre is szükség van – fejtette ki Fórián Zoltán.

A Takarékok az agrárpályázatok rendszerében is aktuális, naprakész pénzügyi tanácsadással állnak az állattenyésztési ágazatok vállalkozóinak a szolgálatára, – legyen szó előfinanszírozásról, a pályázatokhoz szükséges önerő biztosításáról, komplex tanácsadásról, vagy rövid- és hosszútávú hitelekről.

forian_zoltan_vezeto_agrarszakerto_takarekbank_agrar_kozpont.jpg

(Forrás: agroinform.hu)

Szólj hozzá

állattenyésztés agrárium Takarékbank Fórián Zoltán Takarék Agrár Központ