Itt az új rekord - 1 százalék alatt az alapkamat


2016. máj 24. írta: Takarék

A várakozásoknak és a piaci várakozásoknak megfelelően újabb történelmi mélypontra, 0,90 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, ezzel párhuzamosan az egynapos hitelkamat is 15 bázisponttal, 1,15 százalékra süllyedt. A Takarékbank prognózisa szerint hosszabb ideig, 2017 végéig a jelenlegi szinten maradhat az irányadó kamatszint.

Az MNB legutóbbi kommunikációiban már jelezte, hogy csak kisebb kamatcsökkentésre lát lehetőséget, mivel a fiskális politika elegendő mértékben ösztönözheti a gazdasági növekedést ahhoz, hogy elérje 3 százalékos inflációs célját. Ugyan a jövő évi adócsökkentések miatt erre 2017-ben sem lehet számítani, de az adóváltozások által okozott alacsonyabb jövő évi infláció felett „szemet hunyhat” a monetáris politika - véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint az MNB inkább arra törekedhet, hogy az elért alacsonyabb kamatszintet huzamosabb ideig tartani tudja, mintsem arra, hogy további kamatcsökkentések esetén később korrekcióra kényszerüljön.

Így arra lehet számítani, hogy a mostani kamatcsökkentést követően a jövő év végéig változatlanok maradnak a kamatok, miközben a bankközi kamatok (BUBOR) irányadó jellege erősödhet – fejtette ki Suppan. A kamatok alacsony szinten tartását támogatja, hogy 2018 előtt nem várható az inflációs cél elérése, valamint hogy a külső adósság és sérülékenység meredek csökkenése, illetve a kockázati megítélés javulása csökkenthetik a kockázati felárakat.

20160524_kamatvagas.jpg

Szólj hozzá

infláció alapkamat kamatcsökkentés monetáris tanács suppan gergely MNB Takarékbank