Magára talált a lakáspiac


2016. máj 18. írta: Takarék

Eladóként is érdemes a lakáspiacra lépni

A hazai lakáspiac magára találását jelzi a legújabb FHB Lakásárindex elemzés. A lakások átlagára egy év alatt 14 százalékkal emelkedett Magyarországon, így Budapesten 16,3 millió forintba, míg Észak-Magyarországon 5,8 millióba került átlagosan egy lakás 2015 harmadik negyedévében. A kiadott építési engedélyek száma szintén jelentősen bővült, ami az otthonteremtést támogató intézkedések hatására újabb lendületet kaphat idén.

Az európai uniós országok közül Magyarországon drágultak leginkább a lakások 2014 és 2015 harmadik negyedéve között. Magyarországot Svédország követte 11,6 százalékos drágulással. Ugyanakkor Svédországban átlagosan 2648 ezer koronáért, 87,4 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok, a legdrágábbnak Stockholm számított 5424 ezer koronás, 179 millió forintos átlagárával az idei első negyedévi adatok szerint.

A harmadik helyre Írország került, ahol 2015-ben a drágulás mértéke a korábbihoz képest kissé csökkent ugyan, de még így is megközelítette a 10 százalékot. Dublin belvárosában az átlag kínálati árak közel 248 ezer euró, mintegy 74,3 millió forint körül alakultak 2015 harmadik negyedévében.

lakasarindex_2.jpg

Továbbra is vannak olyan országok, amelyek nem tudnak kilábalni a lakáspiaci válságból. Kissé még mindig csökkentek az árak Olaszországban, Horvátországban, Franciaországban és Lengyelországban. A legnagyobb vesztes Görögország volt, ahol 2015 első kilenc hónapjában csaknem 5 százalékkal estek az átlagárak.

A lakásépítések ugyanakkor nehezen indulnak be Európa nagy részén. Az Európai Unióban körülbelül harmadannyi építési engedélyt adtak ki 2015 első kilenc hónapjában, mint a gazdasági válság előtt, nyolc évvel korábban az első három negyedévben. Az építési engedélyek száma csak 8 százalékkal volt magasabb tavaly az első háromnegyed évben, mint 2013 azonos időszakában.

Az egyes országok között azonban nagyok a különbségek, Svédországban, Ausztriában és Németországban például az építési engedélyek száma a válság előtti maximumot is jelentősen meghaladja. A legnagyobb lemaradást a válság előtti maximumhoz képest Spanyolország és Görögország mutatja.

Magyarországon a jelentős növekedés ellenére még szintén elmarad valamelyest a lakásépítési engedélyek száma a válság előttihez képest. Az építkezések beindítása érdekében csökkentették 2016 elejétől 5 százalékra a korábban 27 százalékos áfát, valamint a lakáshoz jutáshoz nyújtott állami támogatások megemelése, illetve differenciálása is a beruházások beindítását célozza. Ennek hatása az építési engedélyezésben már idén megmutatkozhat - áll az elemzésben.

lakasarindex_1.jpg

(Forrás: MTI)

Szólj hozzá

lakáshitel ingatlanpiac lakások FHB Lakásárindex