Ekkora drágulás jöhet idén


2016. máj 10. írta: Takarék

Továbbra sincs inflációs nyomás a magyar gazdaságban, áprilisban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A Takarékbank a tavalyi -0,1 százalékot követően idén 0,8 százalékos inflációt prognosztizál, ami azonban ennél akár 0,3-0,4 százalékponttal is alacsonyabb lehet. Az infláció mértékét a következőkben nagyrészt az olaj- és a dohányárak alakulása határozhatja meg.

Áprilisban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel ezelőtti értékhez képest, egy hónap alatt pedig 0,8 százalékkal nőttek az árak, míg a maginfláció 1,4 százalékra gyorsult az előző havi 1,3 százalékról. Az élelmiszerek 0,9 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk 2,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1 százalékkal, a szolgáltatások 1,6 százalékkal, a ruházati termékek 0,3 százalékkal drágultak egy év alatt, míg az egyéb cikkek árszabása 3,8 százalékkal csökkent, különösen az üzemanyagoké, melyek árai 10,8 százalékkal mérséklődtek.

A következő hónapokban az infláció 0 százalék körül ingadozhat, de akár ismét a negatív tartományba is süllyedhet tartósan alacsony üzemanyagárak esetén - fogalmaz Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A bázishatások és a dohánytermékek tervezett jövedéki adó-emelése miatt 2016 őszén az infláció elérheti a 2 százalékot, év végére pedig a 2,2 százalékot. A 3 százalékos inflációs célt azonban várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé tesz további kamatcsökkentéseket, illetve nem-konvencionális monetáris politikai intézkedések is megvalósíthatók lesznek. 2017-ben 2,2 százalék körül alakulhat az átlagos infláció részben a dohánytermékek jövedéki adó változásai hatására, amit az egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése fékezhet.

20160510_inflacio.jpg

Szólj hozzá

infláció suppan gergely fogyasztói árak Takarékbank inflációs ráta