Erős beruházási aktivitást jelez az import


2016. máj 06. írta: Takarék

Márciusban 966 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg, 44 millió euróval elmaradva az egy évvel ezelőtti aktívumtól. A következő hónapokban ismét emelkedhet a többlet, amely így idén - részben a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt - 8,8 milliárd euró közelébe hízhat.

Az export 3,44 százalékkal, az import pedig 3,31 százalékkal csökkent az első tavaszi hónapban az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest. Az adatokat a munkanaphatás is befolyásolhatta.

Az első negyedévben összességében 107 millió euróval mérséklődött a külkereskedelem többlete a tavalyihoz képest. Noha ez arra utalhat, hogy az áruforgalom némileg visszafogta a GDP első negyedéves növekedését, a szolgáltatások feltehetően javuló egyenlege ellensúlyozhatta ezt - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az év első két hónapjában az import növekedése jóval meghaladta a várakozásokat, szerkezetét tekintve pedig igen erős beruházási aktivitásra utalt. Az ipari termelés feltehető élénkülésével az export újra erősebb növekedést mutathat a következő hónapokban, így a külkereskedelmi többlet is újra emelkedhet.

A makrogazdasági szakember szerint noha az idei évben a kivitelre kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban kompenzálhatja a számunkra lényegesebb európai gazdaságok némi növekedése, amit az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban két számjegyű bővülése is alátámaszt. A külkereskedelem rekord mértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de Suppan szerint az sem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

20160506_kulkermerleg.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkermérleg külkereskedelmi mérleg suppan gergely Takarékbank