Ingatlanpiac: lassul az áremelkedés


2016. máj 05. írta: Takarék

Folyamatosan emelkednek az árak a hazai lakáspiacon 2014 második negyedéve óta, a drágulás üteme ugyanakkor jelentősen csökkent 2015 negyedik negyedévére - derül ki az FHB legutóbbi lakásárindex-kiadványából. A lakáspiaci felívelés kezdete óta, 2014 áprilisától 2015 végéig - a lakóingatlanok 28 százalékkal drágultak.

Míg 2015 első három hónapjában még több mint 7 százalékkal emelkedtek az árak a magyarországi lakáspiacon, a második negyedévben 3,9, a harmadik negyedévben 4,2, az év utolsó három hónapjában pedig már csak 0,7 százalékkal drágultak az ingatlanok. Ez utóbbi a válság vége óta regisztrált legkisebb áremelkedést jelenti.

Az építési engedélyek száma jelentősen nőtt tavaly, összesen 12 515-öt adtak ki, ami 30 százalékos bővülést jelentett, és csaknem háromezerrel haladta meg az előző évben regisztráltat. A kiadvány szerint ugyanakkor az engedélyek száma továbbra is alacsony volt a válság előttihez képest. A szakértők erre az évre a korábbinál nagyobb emelkedést várnak. Az áfacsökkentés és családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kibővítésének hatására már az év eleje óta eltelt pár hónapban is jelentős beruházásokat jelentettek be a fejlesztők, és ez várhatóan folytatódni fog.

Tavaly körülbelül 120 ezer lakás és ház cserélt gazdát, ami meghaladta a 2014-es 113 ezres tranzakciószámot, és jelentős bővülést jelent a válság éveit jellemző 80-90 ezres adásvételszámhoz képest. A tisztán befektetési szándék mellett az elmúlt időszakban egyértelműen megerősödött a családi célra vásárlók által támasztott kereslet - áll az FHB kiadványában.

2015-ben 7600 lakás készült az egy évvel korábbi több mint 8300 után. Idén több mint 10 ezer lakóingatlan átadására számít az FHB, de a bejelentett új beruházások jelentős része inkább a következő évben készülhet el várakozásuk szerint. A vállalkozások által megvalósított projektek mellett a családiház-építések is lendületet kaphatnak a megemelt állami támogatás miatt.

Az év további részében és jövőre jelentős bővülést várnak az újlakás-értékesítésekben az FHB szakértői. Ez a szám az előző években alacsony szinten mozgott, a most megindult fejlesztési hullám azonban több ezres növekedést valószínűsíthet az adásvételek számában. Az újlakás-értékesítések felfutása a használtlakás-piacra is pozitív hatással lehet, mert aki új lakást vásárol, az a legtöbb esetben a használt piacon megjelenik eladóként.

elado_kiado_lakas_mti_foto_mohai_balazs.jpg

fotó: MTI/Mohai Balázs

Szólj hozzá

ingatlanpiac lakáspiac FHB FHB Lakásárindex