Nagyon pörög a lakáshitelpiac


2016. máj 04. írta: Takarék

Több mint 102 milliárd forintnyi lakáskölcsönt folyósítottak a hitelintézetek az első negyedévben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, vagyis csaknem másfélszer annyit, mint 2015 első három hónapjában – számolt be a Világgazdaság. Az egyre olcsóbb fogyasztási hitelre is rákapott a lakosság.

A lakáshitelpiac felfutásában több tényező is szerepet játszhatott, az élénkülő ingatlanpiac sokakat rávehetett a lakásvásárlásra, és a kibővített CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) is támogathatta az élénkülést.

Az év hátralévő része is erős maradhat a lakáshitelezésben. Márciusban 32,4 milliárd forintnyi szerződést írtak alá a hitelintézetek, ez is csaknem másfélszer akkora mennyiség, mint a tavalyi. A gazdasági lap szerint a lakáshitelek ára viszont várhatóan már nem csökken tovább, az átlagos kamatszint kevéssel 5 százalék fölött stabilizálódott, a THM pedig megközelíti az 5,8 százalékot. Abban, hogy a kamatok már nem mérséklődnek, az is szerepet játszhat, hogy egyre többen választják a kiszámíthatóbb, hosszabb kamatperiódusú, ám valamivel drágább hiteleket.

Hasítanak a Takarékok

A Takarékok múlt héten a jelzáloghitelek terén a piaci átlagot meghaladó bővülésről számoltak be: a szövetkezeti hitelintézetek 2016 első negyedévében közel háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint a tavalyi év hasonló időszakában, az érdeklődés pedig hétről hétre emelkedik. A CSOK igénylők valamivel több mint 30 százaléka kérelmezett lakáscélú hitelt a kedvezmény mellé, így a CSOK mellé értékesített lakáshitelek darabszáma január és március között három és félszeresére bővült. A hiteligénylések alapján azonban az is jól látható, hogy a lakáshitelek iránt a CSOK-ra nem jogosult ügyfelek körében is nagy az igény.

A lakosság mellett ugyanakkor az építtetők részéről is erőteljes az érdeklődés. Az integráció tagjainál  folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma január óta megháromszorozódott. Ezek keretében jelenleg több mint 7000 új lakás építése valószínűsíthető (tavaly Magyarországon összesen 5 ezer ingatlanfejlesztők által épített lakás készült el), amelyek finanszírozási igénye meghaladja a 60 milliárd forintot.

A fogyasztási hitelektől sem idegenkedünk már

Ami a lakossági fogyasztási hiteleket illeti, az első negyedévben ezekből csaknem 65 milliárd forintnyit igényeltek a bankok ügyfelei, 58 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor a folyószámlahitel-állomány a háztartásoknál 400 milliárd forint körül stabilizálódott. A hitelkártya-használat is tudatosnak tűnik, a kamatozó állomány márciusban tovább csökkent, 133,7 milliárd forintra.

A fokozódó lakás- és fogyasztásihitel-felvétel dacára a háztartások az MNB adatai szerint továbbra is nettó törlesztők, az első negyedévben 70 milliárd forinttal fizettek vissza több kölcsönt, mint amennyit felvettek. A teljes hitelállományuk így 5800 milliárd forint alá süllyedt, ami kilencéves mélypontot jelent.

01_epitkezes_mti.jpg

fotó: MTI

Szólj hozzá

hitel lakáshitel jelzáloghitel hitelezés Takarék lakásprojekt