Egyre többet vásárolunk, és ez így is marad


2016. máj 04. írta: Takarék

Továbbra is lendületesen bővül a hazai kiskereskedelmi forgalom, márciusban 5,5 százalékkal emelkedett a boltok forgalma az előző havi 6,7 százalékos növekedés után. Idén éves átlagban 4,2 százalékkal, de ennél akár jelentősebb mértékben is erősödhet a forgalom a Takarékbank prognózisa szerint.

Naptárhatástól megtisztítva a növekedés 4,2 százalékos volt márciusban az előző havi 6,6 százalékot követően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év során a kiskereskedelmi forgalom tartósan gyors ütemben bővülhet tovább, a reálbérek jelentős növekedése és a javuló foglalkoztatási helyzet miatt - véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Idén az szja-csökkentés mellett a bérek 4,7-5 százalékos emelkedése is támogatja a fogyasztás élénkülését - a nettó bérek 6,2-6,5 százalékkal, a nettó reálbérek a 1 százalék alatti infláció mellett 5,3-5,5 százalék körüli mértékben emelkedhetnek. Mivel a reálbérek emelkedésére jelentős felfelé mutató kockázatokat látunk (tartósan alacsony olajárak esetén alacsonyabb lehet az infláció, egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt gyorsabb lehet a bérkiáramlás), a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja - fogalmazott a szakember, aki szerint a kiskereskedelmi forgalom további fellendülését középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is elősegítheti.

20160504_kisker.jpg

Szólj hozzá

kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom bérek suppan gergely Takarékbank