Egyre több fiatalnak van munkája


2016. ápr 29. írta: Takarék

Az idei év első negyedévének átlagában 6%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta, vagyis továbbra sincs nyoma az év ezen időszakában jellemző szezonális emelkedésnek. A foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőttihez képest 3,5%-kal, összesen 145 ezer fővel emelkedett, így már 4 millió 262 ezer embernek van munkája. A KSH jelentése alapján az emelkedés zöme (98 ezer fő) az elsődleges hazai munkaerőpiacon valósult meg, míg a közfoglalkoztatottak száma 32 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozók száma 15 ezerrel bővült a 2015-ös év azonos időszakához képest. A Takarékbank elemzői szerint a következő hónapokban még tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta, köszönhetően a szezonális munkahelyteremtés hatásának is.

 

Nyár közepén akár 5,5%-os értékekre is süllyedhet a munkanélküliségi ráta, mielőtt az év vége felé visszaemelkedik 6% közelébe. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi arány a tavalyi 6,8%-nál.

Az első negyedéveben a foglalkoztatási ráta 56,7%-ra emelkedett, de az Eurostat által kiemelten figyelt 15-64 éves korosztály körében ezt is meghaladva 65% fölé növekedett. Mivel az aktív népesség csak 70 ezer fővel bővült, a munkanélküliek száma jelentősen csökkent, az egy évvel korábbi 7,8%-os arányhoz képest mindössze 6%-osra. A közfoglalkoztatásban az első három hónapban 208 ezer főt, azaz az aktív népesség 4,6%-át tartották nyilván. A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése rajzolódik ki. Ennek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már gyakorlatilag munkaerőhiányt jelent. Ez vélhetően fokozódó béremelkedést von maga után, ami idővel erősíteni kezdheti a jelenleg még mindig alacsony kereslet oldali inflációs nyomást - fogalmazott Oszlay András, a Takarékbank elemzője.

download_aspx.jpg

Szólj hozzá

munkaerőpiac munkanélküliségi ráta Takarékbank oszlay andrás