Készülhetünk a fizetésemelésre?


2016. ápr 21. írta: Takarék

Februárban folytatódott a kedvező tendencia, és ismét jelentős mértékben nőttek a bérek. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint idén legalább 4,7 százalékos bruttó bérnövekedésre számíthatunk, a lendület pedig a következő években is kitarthat. Közben a versenyszféra vezetésével az alkalmazottak létszáma is folyamatosan bővül.

A várakozásokat is felülmúlta a bérek emelkedése februárban. A bruttó bérek 5,9 százalékkal, a nettó bérek pedig 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az szja-kulcs egy százalékpontos csökkenése miatt, a közfoglalkoztatottakat nem számítva pedig 6,6, illetve 8,2 százalékkal. A versenyszférában 5,2 százalékos bérnövekedés történt, míg a rendszeres bérnövekedés 5,5 százalékra gyorsult a januári 4,6 százalékról. A közszférában továbbra is kimagaslóan, 7,9 százalékkal emelkedtek a bérek, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 10,2 százalékkal. A reálbérek tavaly 4,3 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 4,6 százalékkal nőttek.

Nagyot, mintegy 3,5 százalékot ugrott az alkalmazásban állók száma is, amit elsősorban a versenyszféra alkalmazottainak 3,6 százalékos létszámgyarapodása tett lehetővé. A versenyszférában egy hónap alatt mintegy 7 ezer fővel, a szezonális hatások alapján valószínűsíthetőnél nagyobb mértékben emelkedett a foglalkoztatottak száma, míg egy év alatt közel 100 ezren helyezkedtek el.

A bérek az elkövetkező hónapokban is tovább növekednek majd. A Takarékbank prognózisa szerint idén 4,7 százalékos bruttó bérnövekedésre számíthatunk, ami az adóváltozások miatt 6,2 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, a 0,9 százalékos infláció mellett pedig a nettó reálbér 5,3 százalékkal bővülhet. Egyes hiányszakmákban több évig is kitarthat a gyorsuló ütemű bérnövekedés, más ágazatokban pedig folytatódik az életpályamodellek bevezetése. Mindemellett a minimálbérek emelése és az olajárak csökkenése miatt is a nettó reálbérek a vártnál akár dinamikusabban, mintegy 6 százalékkal is emelkedhetnek a Takarékbank vezető elemzője szerint.

A következő években a háztartások fogyasztása válhat a gazdasági növekedés húzóerejévé az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a nettó pénzügyi vagyonuk rekordszintre emelkedése és a devizahitelek rendezése miatt.

20160420_berek.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás ksh bérek keresetek suppan gergely TakarékBank