Moody’s: Magyarország kiemelkedik a mezőnyből


2016. ápr 15. írta: Takarék

Magyarország kiemelkedik a nyolc közép- és kelet-európai EU-tag közül a külső sebezhetőség csökkenését tekintve, a régióban a magyar gazdaság külső pozíciója javult a legjelentősebben – áll a Moody’s Investors Service elemzésében. A Fitch Ratings szerint pedig várhatóan idén is folytatódik a magyar bankrendszer működési feltételeinek és eszközminőségének javulása.

Érdemben mérsékli a magyar gazdaság függését a külső finanszírozástól, hogy a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete a hazai össztermék 10 százaléka körül mozog – hangsúlyozta a Moody’s megjegyezve, hogy a 2008 előtti időszakot még 8-10 százalékos összevont éves külső fizetési és tőkemérleg-deficitek jellemezték.

A magyar államadósság devizában denominált hányada meredeken zuhant, annak a stratégiának a hatására, amely az állampapírpiacon a hazai befektetők nagyobb szerepvállalását célozza - áll a helyzetértékelésben. A nem rezidens befektetők korábbi magas arányának visszaszorulása csökkenti a tőkeáramlás esetleges hirtelen leállásából eredő sérülékenységet is. Ennek jele, hogy a magyar tőzsde tavaly a legjobban teljesítők között volt az európai feltörekvő térségben, a forint pedig az egyik legjobban teljesítő feltörekvő térségi fizetőeszköz.

Magyarország menedék szerepben?

A Moody's szerint a magyar gazdaság külső sérülékenységének jelentős mérséklődése, valamint a költségvetési és a növekedési mérőszámok javulása nyomán már vannak bizonyos jelek olyan portfolió-beáramlásokra is, amelyek célja biztonságos befektetési menedék keresése.

Más nagy londoni házak mérési modelljei is a magyar gazdaság válságkockázatának csökkenését mutatják. A Morgan Stanley elemzői is arra a megállapításra jutottak, hogy jelenleg Magyarország külső pénzügyi pozíciója a legerőteljesebb a vizsgált felzárkózó gazdaságok között. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics legutóbbi helyzetértékelésében pedig azt közölte, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző index alapján a közép-európai EU-gazdaságok közül Magyarországot veszélyezteti legkevésbé a pénzügyi válság kockázata.

Kedvező kilátások a bankszektorban

Közben a magyarországi bankszektor működési környezete és eszközminősége is folyamatosan javul – emelte ki a Fitch Ratings elemzésében. Noha a nem teljesítő kintlévőségek hányada még mindig magas - 2015 végén a rendszerszintű bruttó követelésportfolió 11,7 százalékát tette ki – figyelemre méltó, hogy a nem teljesítő hányad 2015-ben 26 százalékkal csökkent. A legjelentősebben a vállalati hitelportfólió minősége javult: nem teljesítő hitelállománya 371 milliárd forinttal zsugorodott, így a 2014 végén mért nem teljesítő állomány 35 százalékával volt egyenlő. Ugyanakkor a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása a lakossági adósok terheit is csillapította.

A jelenlegi működési környezet már akadályozza a nem teljesítő hitelállomány újratermelődését, a bankok a lehető leggyorsabban igyekeznek tartalékolással, leírással vagy értékesítéssel leépíteni a nem teljesítő követeléseket – állapították meg a Fitch elemzői, akik szerint a kedvező folyamatok idén is folytatódnak, részben további felügyeleti intézkedések hatására.

moodys_mti-epa.jpg

Fotó: MTI/EPA

Szólj hozzá

államadósság hitelminősítő bankszektor magyar gazdaság fitch ratings moodys investor service