Agrárium: közeleg a fordulat?


2016. ápr 15. írta: Takarék

A mezőgazdasági termelői árak 2,8 százalékkal emelkedtek februárban a növényi termékek drágulásának és az állati termékek árcsökkenésének eredményeként. Az elmúlt hónapok kedvező folyamatai ellenére nem beszélhetünk a több mint két éve tartó csökkenő trend végéről, az elkövetkező hónapokban azonban további javulásra számíthatnak a gazdák – mondta Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője az InfoRádióban.

A növényi termékek termelői ára 7,3 százalékkal emelkedett februárban, amiben jelentős szerepe volt a gabonafélék 2,3 százalékos és a gyümölcsök 26 százalékos drágulásának. Szembeötlő mértékben, az egy évvel ezelőtti 64 forintról 92 forintra emelkedett az alma felvásárlási ára, míg a gyümölcs fogyasztói ára 276 forint körül alakult – emelte ki a Takarék Agrár Központ vezető elemzője. Fórián Zoltán szerint remélhető, hogy a fogyasztók is érzékelni fogják az árcsökkenést, hiszen a betárolt és tavaly termett almákat áprilisban kezdik piacra dobni, ami óriási túlkínálatot okoz majd. A zöldségfélék ára februárban átlagosan 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, míg például a burgonya egy év alatt 58 százalékkal - 50 forintról 80 forintra drágult.

Az állati termékek termelői ára viszont továbbra is csökken. Az élőállatok ára 3,7 százalékkal, az állati termékeké pedig 7,8 százalékkal maradt el a bázistól, a vágóbaromfi ára például 3,5 százalékkal mérséklődött az időszak során. Ugyanakkor a tej 78 forintos februári felvásárlási ára stabilizálódásra utal – húzta alá a szakértő, aki szerint ez a termék már túljutott a kétéves negatív trenden.

alma_mti_illyestibor.jpg

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szólj hozzá

mezőgazdaság agrárium Fórián Zoltán Takarék Agrár Központ mezőgazdasági termelői árak