Mindenki CSOK-ot kér


2016. ápr 13. írta: Takarék

Sőt, a lakáshiteleket is egyre többen keresik

Megugrott a Takarékokhoz benyújtott CSOK-igénylések száma – januártól március végéig már több mint 700 kérelmet fogadtak be. A legtöbb érdeklődést Pest megyében regisztrálták, majd ezt követik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyék. A Takarékok által eddig befogadott igénylések alapján az ügyfelek 80 százaléka használt lakás vásárlásához, 14 százaléka új lakás építéséhez vagy vásárlásához, 6 százaléka pedig lakásfelújításhoz és bővítéshez használná fel a támogatást.

A jelek szerint sokan kivártak az igényléssel, az új szabályok szerinti CSOK igénylések száma azután növekedett meg érezhetően, hogy február elején megjelent az új CSOK feltételeit tisztázó két kormányrendelet – mondja a Takarékbank. Az ügyfélérdeklődések is megváltoztak: míg januárban a legtöbb érdeklődő a 10+10-es konstrukcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, addig az új kormányrendeletek megjelenése óta lényegesen többen érdeklődnek a használt lakás vásárlásához vagy a lakásbővítéshez felvehető támogatás és a kapcsolódó hitellehetőségek iránt.

A megyeszékhelyeken, illetve a megyei jogú városokban élénkült az ingatlanpiac és nőttek az árak az új építésű lakások esetében, ami még inkább arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy az új lakás vásárlásához a jövőben CSOK-ot vegyenek igénybe - közölte a Takarékbank.

Rendkívül élénk az ingatlanpiac Nyugat-Magyarországon – főként Győrben, Sopronban, Zalaegerszegen és Szombathelyen –, de ebben a régióban inkább befektetési célú ingatlanvásárlások valósulnak meg, az ingatlanok túlnyomórészt készpénzért cserélnek gazdát és kevesebb a CSOK igénybevétel.

Mindeközben egyre több városban gyakorlatilag "elfogynak" a kész ingatlanok - sőt, a beépíthető telkek is. Az önkormányzatok új területeket parcelláznak fel, az értékesítés pedig már a tervezőasztalról elkezdődik. Utóbbi esetben a CSOK igénylések az építkezés későbbi fázisában konkretizálódnak majd, mert az új lakások adásvételi szerződése csak az építkezés befejeztével köthető meg (addig a fejlesztők előszerződést kötnek az ügyféllel), a CSOK igénylés pedig csak a szerződéskötést követően nyújtható be a hitelintézetekhez.

Az ügyfelek túlnyomó része így egyelőre nem az új állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélú hiteleket - használt lakás bővítése, vásárlás, korszerűsítés - keresi. A CSOK mellé igényelt lakáshiteleknél 5,9 millió forint az átlagos hitelösszeg.

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett otthonteremtést támogató intézkedések - CSOK, lakásáfa csökkentése - hatására idén óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

elado_kiado_lakas_mti_foto_mohai_balazs.jpg

Forrás: MTI, Magyar Takarék blog

Szólj hozzá

ingatlan ingatlanpiac Takarékbank Takarék családi otthonteremtési kedvezmény CSOK