Idén is megússzuk áremelkedések nélkül?


2016. ápr 08. írta: Takarék

A hasonló mértékű emelkedést valószínűsítő várakozásokkal szemben márciusban 0,2 százalékkal elmaradtak a fogyasztói árak az egy évvel ezelőttitől. Az infláció visszaesése részben bázishatás, részben az élelmiszer- és alkohol-, valamint dohányáruk vártnál kisebb drágulásának eredménye. A Takarékbank prognózisa szerint a tavalyi -0,1 százalékot követően idén 0,9 százalék lehet az átlagos infláció, ám ha az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, ennél akár 0,4-0,5 százalékponttal is alacsonyabb lehet a mutató.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek az árak az első tavaszi hónapban. A maginfláció 1,3 százalékra mérséklődött az előző havi 1,4 százalékról, ami azt tükrözi, hogy továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban.

Egy év alatt az élelmiszerek 0,7 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 2,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,7 százalékkal, a szolgáltatások 1,4 százalékkal, a ruházati termékek pedig 0,4 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek árai 5,7 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 14,8 százalékkal csökkentek. A háztartási energiaárak nem változtak.

A következő hónapokban az alacsony üzemanyagárak, valamint bázishatások miatt az infláció 0 százalék körül ingadozhat, tartósan alacsony üzemanyagárak esetén pedig a nyár közepéig negatív maradhat - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bázishatások miatt 2016 őszén az infláció elérheti a 2 százalékot, év végére pedig a 2,2 százalékot, de a 3 százalékos célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé tesz további kamatcsökkentéseket, valamint nem-konvencionális monetáris politikai intézkedéseket is.

20160408_inflacio.jpg

Szólj hozzá

infláció suppan gergely fogyasztói árak Takarékbank inflációs ráta