Kellemes meglepetés a munkaerőpiacon


2016. már 30. írta: Takarék

A várakozásoknál lényegesen alacsonyabb szintre, 6,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly december és idén február között. A Takarékbank elemzőinek prognózisa szerint 2016-ban az átlagos munkanélküliségi ráta érdemben, 5,7 százalékig ereszkedhet a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig tovább süllyedhet.

A foglalkoztatás a szezonális hatásokra rácáfolva 1,9 ezer fővel bővült a november-januári átlaghoz képest. Egy év alatt pedig 117,1 ezerrel, 4,241 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma. A növekmény nagyrészt annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon  62,4 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt. Az adat gyorsulást mutat az előző időszakhoz képest, a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözve.

Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak száma 45 ezer, míg a külföldön dolgozók létszáma 10 ezer fővel bővült. A munkanélküliek száma 4,1 ezer fővel csökkent a november-január közötti átlaghoz, és 70,5 ezer fővel az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 7,7 százalékról. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 46,6 ezer fővel emelkedett.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödését jelzik - kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH statisztikáját. A szakember szerint a növekedés ütemét ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentéséből származó munkaerő-kínálat felszívását, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

20160329_munkanelkuliseg.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség foglalkoztatottság suppan gergely munkanélküliségi ráta Takarékbank