A magyar gazdaság a legbiztonságosabb Közép-Európában


2016. már 21. írta: Takarék

Magyarországé a legkevésbé veszélyeztetett gazdaság Közép-Európában - derül ki a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház új helyzetértékeléséből. Más nagy londoni házak mérési modelljei is a magyar gazdaság válságkockázatának csökkenését mutatják. A Morgan Stanley szerint 2008 óta, amikor még a magyar gazdaság volt a legsérülékenyebb az európai felzárkózó térségben, a magyar sérülékenységi mutató javult a régión belül a legnagyobb mértékben.

Míg Magyarország 2-es szintet alig meghaladó CERI-indexet kapott a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt kockázatjelző (Capital Economics Risks Indicator, CERI) rendszerben, addig Csehország és Lengyelország pénzügyi kockázati mutatója a 3-as szint közelében jár a Capital Economics mérése alapján. A 28 feltörekvő gazdaság összesített átlagos CERI-indexe jelenleg 4,1.

A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a válságkockázatot.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege rendszeresen összeállítja számos mérőszámból képzett térségi sérülékenységi mutatóját (Vulnerability Scoring Indicator, VSI). Legutóbbi értékelésükben a ház elemzői kiemelték, hogy 2008-ban, a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának évében még a magyar gazdaságé volt a legrosszabb VSI-index az európai felzárkózó térségben, azóta azonban éppen a magyar sérülékenységi mutató javult a régión belül a legnagyobb mértékben, mindenekelőtt a külső fizetési helyzetet mérő változók - köztük a folyómérleg-egyenleg és a külső adósságráta - javulása miatt.

A Morgan Stanley elemzői szerint jelenleg Magyarország külső pénzügyi pozíciója a legerőteljesebb a cég által vizsgált felzárkózó gazdaságok között, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete ugyanis meghaladja a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát. Igaz, hogy ebben jelentős része van az olajárak zuhanásának, de a többlet zömét nem ciklikus, hanem szerkezeti tényezők magyarázzák - állt a Morgan Stanley tanulmányában. A ház szerint emellett jelentősen csökkentette a sérülékenységet a külső adósság meredek ívű csökkenése is a devizaalapú hitelek átváltása nyomán, valamint az, hogy folyamatosan bővül a magyar állampapírpiac hazai befektetői bázisa.

autogyar_mti_ujvari_sandor.jpg

fotó: MTI/Ujvári Sándor

Szólj hozzá

magyarország morgan stanley magyar gazdaság capital economics