Több mint 5 százalékkal is nőhetnek a reálbérek idén


2016. már 18. írta: Takarék

A várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 5,8 százalékkal nőttek a bruttó bérek januárban, míg az szja kulcs egy százalékpontos csökkenése mellett a nettó bérek 7,4 százalékkal, a nettó reálbérek pedig 6,4 százalékkal emelkedtek. A Takarékbank elemzői a tavalyi 4,6 százalékot követően 2016-ban 4,6-4,8 százalékos nettó reálbér növekedésre számítanak, amely azonban a pozitív kockázatok hatására az 5 százalékos ütemet is meghaladhatja.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó bérek 6,3, a nettó bérek 8 százalékkal gyarapodtak, így a reálbérek 7 százalék felett emelkedtek az év első hónapjában. A versenyszférában a bérnövekedés érdemben, 5,2 százalékra gyorsult az előző havi 3,3 százalékról, a rendszeres bérnövekedés pedig 4,6 százalékos volt. A közszférában továbbra is kimagaslóan, 7,7 százalékkal emelkedtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bővülés 9,8 százalékos volt.

Kifejezetten kedvező, hogy az alkalmazásban állók számának bővülése jelentősen, 3,4 százalékra gyorsult, amit döntően a versenyszféra alkalmazotti létszámának 3,7 százalékos gyarapodása okozott - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Egy hónap alatt a szezonális hatásoknál jóval nagyobb mértékben, mintegy 30 ezer fővel gyarapodott a foglalkoztatottak száma a versenyszférában.

A makrogazdasági szakember szerint a pozitív idei kilátásokra jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban a keresetek mind gyorsabb erősödésére lehet számítani a következő években, valamint egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése. Felfelé mutató kockázatot jelent a minimálbérek jelentős, 5,7 százalékos emelése is. Ugyanakkor az olajárak tartós zuhanása az infláció alakulására nézve lefelé mutató kockázatot jelent. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

20160318_berek.jpg

Szólj hozzá

ksh reálbér bérek keresetek suppan gergely Takarékbank