Beragadhat az infláció


2016. már 08. írta: Takarék

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 0,3 százalékra csökkent az éves infláció februárban. A Takarékbank prognózisa szerint 2016-ban 1,1 százalékos infláció valószínűsíthető, azonban amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, ettől akár 0,5 százalékponttal is elmaradhat a fogyasztói árak emelkedési üteme.

A meglepetést az élelmiszer, dohány és alkohol, valamint szolgáltatási árak vártnál lassabb növekedése okozták februárban. Egy év alatt az élelmiszerek 1,3 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 2,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,8 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,3 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkek árai 3,9 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 11,2 százalékkal zuhantak, míg a háztartási energiaárak 0,1 százalékkal mérséklődtek.

Az éves maginfláció 1,4 százalékra lassult az előző havi 1,5 százalékról. Az előző hónaphoz képest ugyanakkor 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

A fogyasztói árak idei alakulására lefelé mutató kockázatot jelent az olajárak év eleji markáns zuhanása. A következő hónapokban az alacsony üzemanyagárak, valamint bázishatások miatt az infláció 0,2 és 0,5 százalék között ingadozhat, tartósan alacsony üzemanyagárak esetén pedig megközelítheti a 0 százalékot is - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bázishatások miatt 2016 őszén a mutató elérheti a 2 százalékot, év végére pedig a 2,4 százalékot. A 3 százalékos inflációs cél 2017 közepe előtt várhatóan nem teljesül, ami tartóssá teheti az alacsony kamatokat, valamint lehetővé tehet további nem-konvencionális monetáris politikai intézkedéseket.

20160308_inflacio.jpg

Szólj hozzá

infláció ksh suppan gergely fogyasztói árak Takarékbank