Egyre több cég venne fel új munkatársakat


2016. feb 26. írta: Takarék

A várakozásoknál kedvezőbben alakulva, 6,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a november-januári időszakban az egy évvel korábbi 7,4 százalékról, az előző háromhavi átlaggal megegyezően. A Takarékbank elemzőinek prognózisa szerint szezonális hatások miatt ugyan idén év elején a ráta átmenetileg újra megközelítheti a 7 százalékot, azonban az év második felében 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,3 százalékra ereszkedhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig átlagosan 6 százalék körül alakulhat.

Egy év alatt 112,5 ezerrel, 4,240 millióra bővült a foglalkoztatottak száma, míg a szezonális hatások által indokoltnál szerényebb mértékben, 20 ezer fővel csökkent az október-decemberi átlaghoz képest. A foglalkoztatottak számának emelkedése éves összevetésben nagyrészt annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözve 57,3 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, de a kedvező irányú változáshoz a közfoglalkoztatottak számának 49 ezer fős növekedése is hozzájárult. A külföldön dolgozók létszáma 6 ezer fővel emelkedett.

A munkanélküliek száma az október-decemberi időszak átlagától 1,5 ezer fővel, míg az egy évvel ezelőttitől 51 ezer fővel maradt el. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 61,5 ezer fővel növekedett, az előző háromhavi átlaghoz képest azonban csökkenést mutat az adat.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödését jelzik. A foglalkoztatás bővülési ütemét fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami ugyanakkor támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat - értékelte a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

20160226munkanelkuliseg.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség munkaerőpiac foglalkoztatottság suppan gergely TakarékBank