Váratlanul megugrottak a bérek


2016. feb 19. írta: Takarék

A várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 5,7 százalékkal nőttek a bérek decemberben, míg a nettó reálbérek 4,8 százalékkal emelkedtek. A Takarékbank elemzői a tavalyi 4,3 százalékot követően idén 4-4,5 százalékos, az olajárak függvényében akár 5 százalék közeli nettó reálbér növekedésre számítanak.

A versenyszférában a bérnövekedés 3,3, a rendszeres bérnövekedés pedig 3,8 százalékos volt 2015 utolsó hónapjában. Feltehetően az év végi kimagasló bónuszok miatt a közszférában 11,6 százalékkal ugrottak meg a bérek éves összevetésben, az előző havi 6,5 százalékos növekedést követően.

A keresetek alakulására jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, valamint egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint a minimálbérek jelentős, 5,7 százalékos emelése szintén felfelé mutató kockázatot jelent.

A szakember úgy véli, az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

blog_berek201602.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás gdp ksh bérek keresetek suppan gergely TakarékBank