Beálltak az agrárárak – mikor jön a fordulat?


2016. feb 18. írta: Takarék

A tavaly év végi áremelkedés ellenére továbbra sem tapasztalható trendforduló a mezőgazdasági árak alakulásában, így az agrártermékek idén sem fogják felhúzni az inflációt - mondta Fórián Zoltán, a TakarékBank Agrár Központjának vezető agrárszakértője az Inforádióban.

A mezőgazdasági árindex 26 hónapos folyamatos csökkenést követően 2015 utolsó három-négy hónapjában a pozitív tartományba került, elsősorban az alacsony bázisok, és a bizonyos termékköröknél (pl. kukorica, gyümölcsök) tapasztalható áremelkedés hatására. Mindazonáltal a Takarék Agrár Központ szakembere úgy véli, határozottan kijelenthető, hogy egyelőre nem volt trendforduló.

A tavalyi évben a terméklánc egészében tapasztalható ármozgást megvizsgálva néhány tized százalékos változásokat találhatunk. Míg a mezőgazdasági árak 0,4 százalékkal emelkedtek, addig az élelmiszeripar belföldi értékesítési árindexe 1,2 százalékkal csökkent, az élelmiszerek fogyasztói ára pedig 0,9 százalékkal nőtt. Gyakorlatilag tehát alig érzékelhető ármozgás az élelmiszerpiacon éves összevetésben, és azt gondolom, ebben az évben is erre számíthatunk, vagyis a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek várhatóan nem gyakorolnak majd érdemi hatást az inflációra – fogalmazott.

Az árak mozgását elemezve a szakember külön is kitért a burgonyára. Tavaly az utóbbi évek legkisebb burgonyatermő területéről, alig több mint 15 ezer hektárról takarították be a zöldséget Magyarországon. Ez szorosan összefügg azzal, hogy egyre szélsőségesebb az időjárás, a felvásárlási árak rendkívüli ingadozása óta pedig a burgonyatermelők kedve igencsak elment a termeléstől. Jelenleg úgy néz ki, hogy ma Magyarországon csak nagyon komoly ráfordítással, szinte csak öntözött területen érdemes burgonyát termelni. A burgonya tavaly 6,1 százalékkal drágult éves összehasonlításban, úgy, hogy a januári 8-50 forintról év végére 80-85 forintra emelkedett az ára a hazai készletek kifogyásával. Mivel az Európai Unióban máshol is hasonló időjárás sújtotta a termést, az új burgonya megjelenéséig várhatóan az idei év első felében is az árak emelkedésére számíthatunk.

gmo.jpg

Szólj hozzá

mezőgazdaság élelmiszeripar takarékbank agrárium Fórián Zoltán Takarék Agrár Központ