Ekkora növekedésre senki nem számított


2016. feb 12. írta: Magyar Takarék

A várakozásokat lényegesen meghaladva, 3,2%-kal bővült a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, érdemben gyorsulva a harmadik negyedévben mért 2,4%-hoz képest. Így összességében a tavalyi évben a GDP 2,9%-kal nőtt.

Az előző negyedévhez képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a növekedés 1% volt. A tavalyi utolsó negyedévben szignifikánsan gyorsult az ipar kibocsátása, míg a szolgáltatások szintén jelentősen hozzájárultak a növekedéshez. A növekedést azonban visszafogta a mezőgazdasági és építőipari termelés visszaesése.

gdp_1.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés

Felhasználási oldalon a meglepetést a beruházások ismételt megugrása okozhatta, a tavaly év végi EU forráslehívások jelentős élénkülésének köszönhetően. A fogyasztás, valamint a nettó export szintén érdemben hozzájárulhatott a növekedéshez. Így összességében a tavalyi évben a GDP 2,9%-kal nőtt, a mezőgazdaság tavalyi aszály által okozott visszaesése nélkül a növekedés megközelíthette volna a 3,5%-ot.

Idén 2,5%-ra lassulhat a növekedés üteme az EU források alacsonyabb felhasználása miatt, ami visszavetheti a beruházásokat, így a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése miatt a fogyasztás lehet a növekedés húzóereje. Mivel a reálbérek a mérséklődő inflációs kilátások, valamint az egyes ágazatokban megfigyelt munkaerőhiány által okozott gyorsabb bérkiáramlás miatt az általunk várt 4%-nál is gyorsabban nőhetnek, a fogyasztásra, így a GDP-re vonatkozóan is felfelé mutató kockázatokat látunk - mondta Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője szerint az ipari termelés növekedési üteme ugyan mérséklődhet a tavalyihoz képest a magas bázis miatt, azonban a megrendelés adatok, valamint az igen széleskörű növekedés miatt (decemberben a feldolgozóipar 13 alágazata közül 12-ben növekedést mértek) továbbra is kedvezőek az ipar kilátásai.

A Takarékbank szerint 2017-ben újra gyorsulhat a GDP növekedése, részben az EU források gyorsuló ütemű lehívása, részben a lakásáfa csökkentése és a lakástámogatások kiterjesztése miatt, így a bank jövőre 2,8%-os növekedésre számít. Az utóbbi azonban lényeges felfelé mutató kockázatot jelenthet, így nem zárható ki, hogy 2017-ben a növekedés kényelmesen meghaladhatja a 3%-ot is.

Szólj hozzá

makrogazdaság suppan gergely Takarékbank