Rekordtöbblet a külkereskedelemben


2016. feb 09. írta: Takarék

A várakozásokat messze meghaladva 643 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg tavaly decemberben, a mérleg többlete így 2015-ben történelmi csúcsra, közel 8,1 milliárd euróra emelkedett. A Takarékbank elemzői szerint az aktívum idén 8,7 milliárd euró közelébe nőhet, azonban amennyiben az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, jóval meghaladhatja a 9 milliárd eurót is.

Míg az export 7,3 százalékos növekedése megfelelt a prognózisnak, az import 1 százalékos bővülése jóval elmaradt a várakozásoktól, ami döntő részben a szakadó olajáraknak, és az ezt némi késéssel követő gázáraknak köszönhető - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH decemberi adatai kapcsán.

Tavaly összességében 1,82 milliárd euróval emelkedett a külkereskedelem többlete, ebből a negyedik negyedévben közel 700 millió euróval. Így a tavalyi utolsó negyedévben a nettó export szignifikánsan hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez, ami alátámasztja azon várakozásunkat, hogy a héten megjelenő GDP-adat újra érdemi gyorsulást mutathat - fogalmazott a makrogazdasági szakember.

Az elemző úgy véli, noha az idei évben a kivitelre nézve kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a számunkra lényegesebb európai gazdaságok némi élénkülése. A kivitelt támogathatja a kapacitások egyes ágazatokban való további felfutása is, ám az ipari termelés kilátásaival összhangban az export bővülése lassulhat tavalyhoz képest. A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya szintén kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat, így ebből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai beszállítók szintén beszállítói. A beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat.

A külkereskedelem rekord többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletéhez is hozzájárul, így Suppan értékelése szerint a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

20160208kulker.jpg

Szólj hozzá

ksh külkereskedelem külkereskedelmi mérleg suppan gergely Takarékbank makrogazdasag