Takarék lett a legstabilabb pénzintézet


2016. jan 29. írta: Magyar Takarék

A Pátria Takarékszövetkezet büszkélkedhet a legstabilabb vállalati portfólióval a Bisnode legfrissebb elemzése szerint, amelyben a több mint 1000 céges ügyfelet kiszolgáló hazai bankok ügyfélkörének elmúlt éves adatait vizsgálták. A nemzetközi cégminősítő elemzéséből az is kiderül, hogy az elmúlt három évben a szintén integrációs tag FHB Bank, valamint a Fókusz Takarék vállalati ügyfélköre bővült a legdinamikusabban, 49, illetve 40 százalékkal.

slider2.jpg

A magyar vállalkozások több mint 200 pénzintézetnél vezetik számláikat, azonban 1000 feletti céges ügyfélszámmal mindössze 37 rendelkezik, a 15 legnagyobb pénzintézetnél összpontosul a vállalati partnerek csaknem 84 százaléka – állapítja meg az elemzés. A Bisnode adatai szerint miközben az öt legtöbb vállalati ügyféllel rendelkező bankból az elmúlt években háromnál csökkent a céges ügyfélkör, addig – a legalább 1000 vállalati ügyféllel rendelkező pénzintézetek közül – az FHB Bank, valamint a szintén integrációs tag Fókusz Takarék jelentősen, 49, illetve 40 százalékkal tudta növelni vállalati ügyfeleinek számát. (A rangsort a Gránit Bank vezeti, amely 2013 és 2016 között 220 százalékos növekedést ért el, ügyfeleinek száma azonban így sem éri el a 3 ezret – jegyzi meg az elemzés.)

A 20%-ot meghaladó növekedések és csökkenések a több mint 1000 vállalati számlát vezető pénzintézetek körében

bisnode1_vallalatok_szama.jpg

Öt takarék a TOP 10-ben

A Bisnode elemzése kitért a banki portfóliók kockázatosságának vizsgálatára is, amelyben a több mint 1000 céges ügyfelet kiszolgáló hazai pénzintézetek vállalati portfóliója került górcső alá. Az elemzés a pénzintézetek ügyfélkörében az elmúlt 12 hónapban csőd- vagy felszámolás alá került vállalkozások számának a teljes vállalti ügyfélkörükhöz viszonyított arányát vizsgálta. Az úgynevezett Bisnode Bedőlési index alapján felállított rangsor szerint a legstabilabb portfólióval a Pátria Takarékszövetkezet büszkélkedhet, míg az első tízben további négy integrációs tag (Rajka és Vidéke, Mohácsi Takarék Bank, Pilisvörösvár és Vidéke, Pannon Takarék Bank) található.

A több mint 1000 vállalati bankszámlával rendelkező pénzintézetek toplistája az ügyfélkör kockázatossága alapján

bisnode3_portfolio.jpg

A nemzetközi cégminősítő szerint az elmúlt évek nehézségei a bankokat a potenciális ügyfelek pontosabb feltérképezésére és a kockázatok körültekintő kezelésére késztették, a kisebb pénzintézetek pedig a korábbinál még tudatosabb kockázatkezeléssel próbálnak talpon maradni. 

Az elemzés alapját a magyarországi társas vállalkozások cégbíróságon bejegyzett pénzforgalmi jelzőszámai képezték. A teljes elemzés ide kattintva érhető el.

01-640x360.jpg

Szólj hozzá

integráció portfolioblogger takarék Integráció Pátria Takarék