A vártnál is jobb a munkanélküliségi adat


2016. jan 28. írta: Takarék

A vártnál kissé kedvezőbben, 6,2 százalékon alakult a munkanélküliségi ráta az október-decemberi időszakban, az előző háromhavi átlaggal megegyezően. A Takarékbank elemzői szerint szezonális hatások miatt ugyan az idei év elején a ráta átmenetileg újra meghaladhatja a 7 százalékot, azonban az év második felében 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,9 százalékról.

A munkanélküliek száma a szeptember-november közötti átlaghoz képest 3 ezer fővel, míg az egy évvel ezelőttihez képest közel 38 ezer fővel mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra süllyedt az egy évvel korábbi 7,1 százalékról.

A foglalkoztatottak száma a szezonális hatások által indokoltnál szerényebb mértékben, 13 ezer fővel csökkent a szeptember-novemberi átlaghoz képest, míg éves összevetésben 117,6 ezerrel, 4,259 millióra bővült. A növekedés a gazdaság munkahelyteremtő képességét is tükrözi: az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami némi élénkülést jelent az előző háromhavi átlaghoz képest; részben pedig a közfoglalkoztatottak számának 54 ezer fős emelkedésének köszönhető. A tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 10 ezer fővel bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, 16 ezer fővel a feldolgozóiparban, 6 ezer fővel az építőiparban, 42 ezerrel a piaci szolgáltatások, valamint 38 ezerrel a közszolgáltatások területén. A külföldön dolgozók létszáma 6 ezer fővel nőtt.

Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödését jelzik - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A növekedés ütemét némileg fékezheti a szakemberhiány, ugyanakkor a szakember szerint kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 80 ezer fővel növekedett, így a nem aktívak száma 2,988 millió volt.

blog_munkanelkuliseg_1.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség munkaerőpiac suppan gergely TakarékBank