Alapkamat: egyre több a pozitív kockázat


2016. jan 27. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően változatlanul, 1,35 százalékon tartotta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa kedden. A Takarékbank 2017 közepéig nem számít a kamatok változására, prognózisuk szerint 2017 második felétől nem zárható ki fokozatos kamatemelés, az alapkamat így a jövő év végére 2 százalékra emelkedhet. Ugyanakkor a bank elemzői úgy vélik, a kamatemelésnek egyre kisebb a valószínűsége, emiatt a közeljövőben csökkenthetik az irányadó ráta várható alakulásával kapcsolatos előrejelzésüket.

Az MNB az utóbbi hónapokban leszögezte, hogy a kamatcsökkentési sorozatot befejezettnek tekinti, ugyanakkor további, nem-konvencionális lépéseket tehet a hosszabb futamidejű kamatok leszorítása érdekében. Ezzel összefüggésben a közelmúltban bejelentette, hogy megszünteti a kéthetes betéti eszközt, ugyanakkor kibővíti a kamatcsere ügyletek volumenét, valamint kedvezőbbé teszi azok árazásait, amellyel a bankszektor állampapír vásárlásainak fokozását kívánja elérni.

Az alapkamatot a jegybank közlése szerint hosszú ideig alacsonyan kívánja tartani. Ezt a szándékát támogatja, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérése 2017 közepe előtt nem tűnik valószínűnek, de ez a gazdaság teljesítményére tekintettel is reális - vélte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint a kamatok hosszabb ideig való alacsonyan tartását az EKB további mennyiségi monetáris lazítása, a – Fed várható, de egyre csökkenő valószínűségű kamatemelése kivételével – továbbra is igen támogató nemzetközi monetáris kondíciók, a külső sérülékenység meredek csökkenése, az MNB önfinanszírozási programja, hazánk kockázati megítélésének várható további javulása, valamint az idén várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják.

blog_alapkamat.jpg

Szólj hozzá

jegybank alapkamat kamatcsökkentés suppan gergely MNB Takarékbank