Így hat a bérekre az olaj ára


2016. jan 21. írta: Takarék

A bruttó és a nettó bérek 5,3, a reálbérek 4,8 százalékkal nőttek novemberben éves összevetésben. A tavalyi 4 százalékos átlagos és valamivel 4 százalék feletti reálbér-emelkedést 2016-ban közel 4 százalékos bővülés követheti a reálbéreknél, ami azonban a felfelé mutató kockázatok miatt ennél akár jóval nagyobb is lehet - prognosztizálja a Takarékbank.

Tavaly az utolsó őszi hónapban a versenyszférában 4,9 százalékra gyorsult bérnövekedés, míg a havi rendszeres bérnövekedés 4,3 százalékos volt. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 9,3 százalékkal bővültek a bérek, amit a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékának bevezetése is befolyásolt.

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 2,9 százalékkal, a közmunkaprogramok hatását nem tekintve 2,1 százalékkal gyarapodott. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál az alkalmazottak száma 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat, ami a versenyszféra munkaerő-keresletének élénkülését tükrözi - értékelte a KSH által ismertetett adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Ami az idei kilátásokat illeti, jelentős felfelé mutató kockázat a keresetek alakulására, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, valamint hogy ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése, továbbá a minimálbérek 5,7 százalékos emelése is. Az inflációra pedig az olajárak tartós zuhanása jelent lefelé mutató kockázatot, így a nettó reálbérek akár jóval dinamikusabban is emelkedhetnek - fogalmazott Suppan, aki szerint az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

blog_berek_2.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás ksh reálbér bérek keresetek suppan gergely TakarékBank