Nagyon vitték a lakossági állampapírokat


2016. jan 13. írta: Takarék

Rekordnak számító 181 milliárd forint értékben keltek el lakossági állampapírok decemberben, a múlt év végére így 3517 milliárd forintra emelkedett az állomány, az euróban denominált lakossági államkötvénnyel, a pemákkal együtt a teljes mennyiség pedig csaknem 4079 milliárd forintra nőtt az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint.

blog_allampapir2_1.jpg

blog_allampapir1.jpgA múlt év elejétől december végéig a tervezett éves mennyiség több mint háromszorosával, 1106 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A növekedés hatására a lakossági állampapírok aránya 14,2 százalékra emelkedett a központi költségvetés adósságában – közölte az ÁKK az MTI-vel.

2015-ben a forintban jegyzett lakossági állampapír-állomány növekedésének 65 százalékát a kamatozó kincstárjegyek (kkj) adták, a második legjobban forgó értékpapír a prémium magyar államkötvény (pmák) volt, 17 százalékos aránnyal. A kkj-k állományukat 727 milliárd forinttal, a pmák portfoliójukat 188,4 milliárd forinttal növelték a befektetők.

A háztartások teljes értékpapír-állománya a november végi adatok szerint újabb történelmi csúcsra, 7651,5 milliárd forintra emelkedett - számolt be a Világgazdaság. Az állampapírok mellett a befektetési jegyek is kelendők voltak. Az év utolsó előtti hónapjában csaknem 9 milliárd forintnyi friss megtakarítás ment az alapokba, ezzel és a 9 milliárd forintnyi hozammal a háztartások befektetésijegy-állománya 3872 milliárd forintra emelkedett.

Szólj hozzá

ákk értékpapír állampapír államadósság kezelő központ lakossági állampapír értékpapír-állomány