Kitartóan bővül az ipari termelés


2016. jan 08. írta: Takarék

Novemberben 9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai alapján. A Takarékbank elemzői szerint decemberben az év végi leállások ellenére fennmaradhatott az ipari termelés magas dinamikája, így a GDP növekedése is lényegesen gyorsulhatott a tavalyi negyedik negyedévben. Tavaly összességében 7,3, míg 2016-ban 5,5 százalékkal bővülhet az ipar kibocsátása prognózisuk szerint.

Egyes ágazatokban (motorgyártás, gumigyártás) a kapacitások további felfutása is várható Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint. A szakértő úgy értékelte, az ipari termelés dinamikus növekedését a magas ipari bizalom is alátámasztja, a beszerzési menedzser index decemberi visszaesése pedig az év végi leállásokkal kapcsolatos átmeneti visszaesésnek tekinthető.

Bár a kínai gazdaság lassulása némi kockázatot jelenthet, ezt ugyanakkor az európai kereslet élénkülése ellensúlyozhatja. A szeptember végén kipattant Volkswagen-botrány ellenére az európai autóeladások tovább növekedhetnek (novemberben és decemberben dinamikus, kétszámjegyű növekedést mutattak a főbb európai piacok), így más autógyártók profitálhatnak belőle, amelyeknek a hazai autóipari beszállítók szintén szállítanak - fogalmazott az elemző.

blog_ipari.jpg

Szólj hozzá

gdp ipar ipari termelés suppan gergely TakarékBank