Ilyen volt 2015 – II. rész


2015. dec 31. írta: Takarék

2015-ben folytatódott a szövetkezeti hitelintézeti integráció megújulása, jelentős fejlesztések valósultak meg, amelyek jelentős eredményekkel jártak. Ebben az évben első alkalommal készülhetett el a teljes szektor konszolidált beszámolója, így az integráció beléphetett a hazai nagybankok körébe. Az értékpapír-forgalmazás területén megvalósult a takarékszövetkezetek teljes integrációja, és az ország legnagyobb értékpapír-forgalmazó hálózata jött létre. Az FHB belépésével pedig az integráció minden szempontból tovább erősödött. Többrészes visszatekintésünkben időrendben számba vesszük és összefoglaljuk a 2015-es év takarékszövetkezeti szektor számára legfontosabb eseményeit.

Rekorderedmény

Április 16-án tartotta éves közgyűlését a Takarékbank. A bank 2014. évi beszámolója szerint a bank teljesítette bevételi és eredménycéljait. A bank 2014-ben fennállásának legjobb eredményét érte el, adózott eredménye 2014-ben 2040 millió forintra emelkedett. Az évet közel 800 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta, ami 66 százalékkal magasabb az előző évi értéknél. Az aktív vállalati hitelezésnek köszönhetően a hitelállomány 5 százalékkal bővült, míg forrásoldalon a Takarékbank központi banki szerepéből eredően továbbra is az integráció tagjainak betétjei domináltak. Az eredmény javulása egyrészt a nettó bevételek 22 százalékos növekedésének, másrészt a hatékony költséggazdálkodásnak köszönhető. A bevétel növekedéséhez elsősorban az állampapír-forgalmazás és az állampapír-kereskedés, másodsorban a vállalati hitelezés növekvő bevételei járultak hozzá. A közgyűlés elfogadta, hogy az adózott eredmény 10 százalékát, azaz 204 millió forintot az általános tartalékba, további 207 millió forintot eredménytartalékba vezessenek át, és hogy a fennmaradó összesen 1,629 millió forintot a társaság részvényeseinek – részvényeik névértékének arányában – osztalékként fizessék ki.

A devizahitelek kiváltásával sok ballaszttól szabadulhat meg a lakosság és a bankszektor egyaránt. Kisebb lesz a törlesztő, javul a fizetőképesség, hosszabb távon mindenki jól jár. A forinthitelezésben mindig is aktív takarékszövetkezetek célja, hogy jelentős ügyfélkört szerezzenek – nyilatkozta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a Népszabadságnak április végén. Az eredményjavulás motorja továbbra is a hitelezés lesz – mondta Szabó Levente immár a Portfolio.hu Hitelezés 2015 című májusi konferenciáján. Amennyiben a jegybank előrejelzésének megfelelően öt nagy piaci szereplő marad a magyar bankszektorban, akkor a takarékszövetkezetek köztük lesznek - jelezte.

Május 14-én az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) is közgyűlést tartott, amelynek során egyértelműen komoly feszültségek, vezetői válság alakult ki a szervezet vezetősége és tagsága között. A tagság nagy része távolmaradással „tüntetett” a Szövetség Elnöksége által beterjesztett javaslatok ellen. A Szövetség 42 tagja kifogásolta az OTSZ pazarló gazdálkodását, irreális költségvetését, a tagdíjak tervezett ötven, illetve százszorosára emelését, továbbá a szabályzatok indokolatlan és diszkriminatív módosításait. Szerintük az OTSZ nem látja el az alapszabályában meghatározott feladatait, érdemi tevékenységet nem végez, pazarló működése pedig nem a tagok érdekeit képviseli. Az OTSZ közgyűlésén a Takarékbank képviselője a 42 tagszervezet nevében közös állásfoglalást olvasott fel, amelyben hangsúlyozta, nem az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, hanem csupán a jelenlegi vezetés tevékenysége ellen lép fel.

Javuló kilátások

Miután megítélése szerint enyhülnek a magyar bankrendszert terhelő gazdasági kockázatok, a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása és az eszközkezelő tervezett létrehozása pedig felszabadíthatja az eddig lekötött hitelkeresletet, a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította stabilról a Takarékbank osztályzati kilátásait május 18-án a Standard & Poor's. A lépés emellett összefüggésben volt Magyarország szuverén adósosztályzatának március 20-án bejelentett felminősítésével is.

Vezető pénzügyi csoport

2015-ben első alkalommal készítette el a teljes Szövetkezeti Hitelintézeti Szektor konszolidált beszámolóját és üzleti tervét a Takarékbank Zrt. A szektor központi bankjának május végi rendkívüli közgyűlésén elfogadott beszámoló szerint az Integráció együttes mérlegfőösszege 2014-ben közel 1800 milliárd forint volt, míg a csoport szavatoló tőkéje megközelítette a 264 milliárd forintot. A Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció ezzel belépett a hazai nagybankok körébe. Az elfogadott üzleti terv szerint a fejlesztések 2015-ben is folytatódnak, és a szövetkezeti hitelintézetek valamint a Takarékbank 2015-ben szinte minden területen erősíteni kívánja piaci pozícióit.

Ugyanaznap tartotta éves közgyűlését a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is. A közgyűlésen a szervezet tagjai elfogadták az SZHISZ 2014. évi beszámolóját, egyben megállapították: a 2014-es év mérföldkő volt az integrációs folyamatban, a szövetkezeti hitelintézetek átvizsgálásának lezárása, az ennek nyomán meghozott intézkedések, valamint a takarékszövetkezeti Garanciaközösség létrejöttének köszönhetően minden eddiginél átláthatóbb, biztonságosabb és tőkeerősebb lett a szövetkezeti hitelintézeti szektor. Az SZHISZ beszámolója szerint a szervezet 154 809 402 ezer forintos mérlegfőösszeggel, 151 374 140 ezer forintos saját tőkével és 3 238 672 ezer forintos mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2014-es évet. A közgyűlés döntése alapján a Szervezet 2014. évi eredményének teljes összegét a tartalékba helyezik, tovább növelve ezzel az SZHISZ vagyonát, és a szektor szavatoló tőkéjét.

Szinergiák

Mivel méretét tekintve a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti integráció is egyedülálló magyarországi pénzügyi hálózat, a két csoport együttműködése számos területen ad lehetőséget a szinergiák kihasználására - fejtette ki a Portfolio.hu-nak június első napjaiban adott interjújában Szarka Zsolt, a Posta vezérigazgatója. Az együttműködés révén mindkét félnél növekedhet a hatékonyság, gazdaságosabb, fenntarthatóbb modell alakulhat ki – fogalmazott a vezérigazgató. Kiemelte: a takarékszövetkezeti integrációval való együttműködés biztosíthatja a hosszú távú fennmaradást olyan helyeken is, ahol egyébként gazdaságilag az teljesen irracionális lenne.

Nyár elején ismertette a bankszektoron kívüli piacokat bemutató kockázati jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézeti integráció komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban, és jelentős mértékben hozzájárulhat a nemzetgazdaságban tapasztalható hitelszűke enyhítéséhez, amennyiben tovább folytatódik a szektor megújítása. A szoros integráció központi intézményei jelentős erőfeszítéseket tettek az üzleti kockázatok csökkentése érdekében, kötelezően alkalmazandó prudenciális szabályokat dolgoztak ki és egységes alapokra helyezték a tagintézmények számviteli, kockázatértékelési és minősítési eljárásait - áll egyebek mellett a jelentésben.

Folytatjuk..

 

Szólj hozzá

TakarékBank Magyar Posta Takarék Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezet