Ilyen volt 2015 – I. rész


2015. dec 28. írta: Takarék

2015-ben folytatódott a szövetkezeti hitelintézeti integráció megújulása, jelentős fejlesztések valósultak meg, amelyek jelentős eredményekkel jártak. Ebben az évben első alkalommal készülhetett el a teljes szektor konszolidált beszámolója, így az integráció beléphetett a hazai nagybankok körébe. Az értékpapír-forgalmazás területén megvalósult a takarékszövetkezetek teljes integrációja, és az ország legnagyobb értékpapír-forgalmazó hálózata jött létre. Az FHB belépésével pedig az integráció minden szempontból tovább erősödött. Többrészes visszatekintésünkben időrendben számba vesszük és összefoglaljuk a 2015-es év takarékszövetkezeti szektor számára legfontosabb eseményeit.

A takarékszövetkezeti integráció úgy indulhatott neki a 2015-ös évnek, hogy 2014 végére már teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. Ez azt jelentette, hogy befejeződött a szövetkezeti hitelintézetek átvizsgálása, a szabálytalanul működő intézmények kiszűrése, végső soron a takarékszövetkezeti szektor megerősítése, megtisztulása. Egyben azt is jelentette, hogy Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti rendszere jött létre. Ez volt az első és alapvető pillére az Integráció működésének, amelynek köszönhetően az még stabilabbá és biztonságosabbá vált, valamint megnyílt az út a gyorsabb üzleti növekedés előtt is. A garanciaközösség és az új, egységes működést biztosító szabályzatok bevezetése tették lehetővé a 2015-ben elért eredmények és a megvalósított fejlesztések jelentős részét.

Januárban az Integráció újabb stratégiai megállapodást kötött. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Takarékbank között létrejött megegyezés célja az volt, hogy elősegítse a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések megvalósítását, valamint a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását. A megállapodás rögzíti: a cél érdekében a bank az agrárium minden termelői szegmense részére célzott hiteltermékeket fejleszt, valamint az uniós támogatások felhasználását segítő finanszírozási konstrukciókat dolgoz ki. A megállapodás értelmében a kamarai kártya tulajdonosai minden takarékszövetkezeti fiókban kedvezményes banki szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Teljes integráció az értékpapír-forgalmazásban

A február is a szektor életében fontos fejezettel kezdődött. Az összes takarékban elindult ugyanis az első, integrációs szinten egységes informatikai rendszer, amely a befektetési termékeket és szolgáltatásokat kezeli. Az egyik legkorszerűbb értékpapírszámla-vezetési rendszer egységes, szektorszintű bevezetése révén a takarékok ügyfelei az ország bármelyik takarékszövetkezeténél intézhetik befektetési megbízásaikat, nemcsak annál a takaréknál, ahol befektetéseiket eredetileg elhelyezték, vagy értékpapír számlájukat megnyitották. Így az értékpapír-forgalmazás lett az első olyan üzleti terület, ahol megvalósult a takarékszövetkezetek teljes integrációja, és a takarékok már valóban egységes pénzügyi csoportként léphetnek fel a piacon. Ezáltal az ország legnagyobb értékpapír-forgalmazó hálózata jött létre, amelyben minden takarékszövetkezet, országosan közel ezer fiókban tudja kínálni egységes feltételekkel a befektetési termékek teljes körét.

Február első felében első alkalommal adták át a Takarékbank által is támogatott Az Év Agrárembere 2014 díjat, az elismerést Kujáni Lászlóné Cser Olga kapta. A díj illeszkedik a szakmai támogató Takarékbank és takarékszövetkezeti szektor értékrendjéhez és stratégiájához, amelyben az agrárium és a mezőgazdasági vállalkozások kiemelten fontos pozíciót töltenek be.

Február végén megrázó események történtek a hazai pénzügyi szektorban. Az MNB azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Az MNB közleménye szerint a BC-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálat alatt „súlyos visszaélésekre utaló információk” derültek ki. Még ugyanazon a napon a jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki a Buda-Cash tulajdonosi köréhez tartozó DRB Csoport bankjaihoz, tevékenységi engedélyüket pedig visszavonta az ott észlelt szabálytalanságok miatt.

Nem takarékszövetkezetek

Mivel az érintett bankok neve számos ügyfelet megtéveszthettek, a félreértések elkerülése érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete 26-án sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a bajba jutott bankok nem takarékszövetkezetek, hiszen még 2013-ban elindították bankká alakulási kérelmüket a Felügyeletnél, majd 2014 januárjában kiléptek a takarékszövetkezeti integrációból. Ezért a DRB-csoporthoz tartozó bankoknál kialakult helyzet semmilyen hatással nincsen a takarékszövetkezeti szektorra és a takarékszövetkezetekben elhelyezett megtakarítások biztonságára – hangsúlyozta az SZHISZ. Az Integrációs Szervezet aláhúzta, a takarékoknál elhelyezett megtakarítások a valódi takarékszövetkezetek új Garanciaközösségének köszönhetően 2014 decembere óta teljes biztonságban vannak: a takarékoknál elhelyezett betéteket az országban egyedülálló módon az Országos Betétbiztosítási Alap mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az érintett körzetekben és az ország többi részén található takarékszövetkezetek biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát – szemben a DDB, a BRB, az ÉRB és a DRB Bankkal – a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja – nyomatékosította a szervezet.

Az elmúlt hetek brókerbotránya és pénzintézeti bedőlései nem érintik a takarékszövetkezeteket - hangsúlyozta a megyei lapoknak március közepén adott interjújában Szabó Levente. A takarékszövetkezetek központi bankja, a Takarékbank vezérigazgatója azt is elmondta, a brókerbotrány óta megnövekedett az ügyfélforgalom a takarékszövetkezeteknél, nőtt a számlanyitások száma és a megtakarítási betétállomány. A takarékok rendelkeznek az országban a legnagyobb, mindenhol elérhető fiókhálózattal, ezért részt vesznek a DRB ügyfelek kártalanításában – közölte Szabó Levente.

Új területen az együttműködés

Március végén új területtel egészült ki a takarékok és a Posta stratégiai partneri együttműködése. A Magyar Posta Zrt. 100 százalékos leányvállalata a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. ugyanis adásvételi szerződést kötött a JNT Security Kft.-ben a Takarékbank általi 40 százalékos tulajdonszerzésről. Ettől függetlenül ugyanekkor a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. is adásvételi szerződést írt alá az FHB Nyrt. JNT-ben történő 10 százalékos tulajdonszerzéséről. Az adásvételi szerződéssel egyidőben megkötött hosszú távú szolgáltatási szerződés értelmében a Takarékbank és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. teljes hálózatának értékszállítási és értékfeldolgozási feladatait a JNT láthatja el, valamint az integrációban részt vevő takarékszövetkezetek jelentős részének hálózatában is a JNT végezheti az értéklogisztikai tevékenységet a két társasággal.

Ezekben a napokban derült ki az is, hogy másodszor is a Takarékbank Közgazdasági Elemzési és Integrációs Képzési Divíziója végzett az első helyen a Magyar Nemzeti Bank és a Reuters Magyarország előrejelzői versenyében Oszlay András osztályvezetővel és Suppan Gergely senior elemzővel. A verseny elbírálásakor kilenc mutatót vettek figyelembe, ezek közül a Takarékbank elemzői öt kategóriában – GDP,  államháztartási hiány, folyó fizetési mérleg, 10 éves hozam a hónap végén és 10 éves hozam az év végén – első helyezést, míg négy kategóriában – alapkamat, az éves átlagos infláció, a decemberi infláció, kamatdöntések – pedig második helyezést értek el.

 

Folytatjuk..

 

Szólj hozzá

2015 agrárkamara takarék suppan gergely SZHISZ garanciaközösség oszlay andrás