Ennyivel vihetünk haza többet 2016-ban


2015. dec 18. írta: Takarék

Októberben a bruttó és a nettó bérek 4,8 százalékkal, míg a reálbérek 4,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. A Takarékbank elemzőinek prognózisa szerint a tavalyi 3 százalékos béremelkedést idén átlagosan 4 százalékos növekedés követheti, így a várhatóan stagnáló infláció mellett 4 százalékkal erősödhetnek a reálbérek. 2016-ban a bérek hasonló mértékben, a reálbérek pedig 3,5 százalékkal gyarapodhatnak.

A versenyszférában 3,9 százalékkal nőttek a bérek, a havi rendszeres bérnövekedés pedig 3,6 százalékos volt. A költségvetési szférában a keresetek közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,7 százalékkal haladták meg a tavalyi év hasonló időszakában rögzített szintet, amit nagyban befolyásolt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékának bevezetése.

A nemzetgazdaság egészében az alkalmazásban állók létszáma 3,1 százalékkal, a közmunkaprogramok nélkül 2,2  százalékkal bővült. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál 2,9 százalékkal alkalmaztak több munkaerőt, ami a versenyszféra élénkülő munkaerő-keresletét tükrözi - értékelte a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A pozitív várakozásokra is jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években - fogalmazott a szakember. Idén a reálbérek és a foglalkoztatás további javulása mellett a devizahitelek elszámolása is fokozta a háztartások elkölthető jövedelmét. Suppan Gergely kifejtette: az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

blog_beer.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás gdp ksh reálbér bérek keresetek suppan gergely TakarékBank