Meddig maradhat a mélyben az alapkamat?


2015. dec 15. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 1,35 százalékon tartotta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén. A Takarékbank elemzői szerint 2017 közepéig nem számíthatunk a kamatok változására.

Az MNB az utóbbi hónapokban leszögezte, hogy a kamatcsökkentési sorozatot befejezettnek tekinti, ugyanakkor további, nem konvencionális lépéseket tehet a hosszabb futamidejű kamatok leszorítása érdekében. Az alapkamatot pedig igen hosszú ideig alacsonyan kívánja tartani, amit támogat, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérése 2017 közepe előtt nem tűnik valószínűnek, valamint a gazdaság kibocsátási szintje elmarad a potenciálistól.

A kamatok hosszabb ideig való alacsonyan tartását több más tényező is elősegíti: így az EKB további mennyiségi monetáris lazítása, a Fed várható kamatemelése kivételével továbbra is igen támogató nemzetközi monetáris kondíciók, Magyarország külső sérülékenységének meredek csökkenése, az MNB önfinanszírozási programja és hazánk kockázati megítélésének várható további javulása, valamint a jövőre várható hitelminősítői felminősítések is. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy véli, 2017 közepéig nem várható változás a kamatokban, azonban 2017 második felétől – bár egyre kisebb valószínűséggel – nem zárható ki fokozatos kamatemelés. Így 2017 végére 2 százalékra emelkedhet az alapkamat, de növekvő lefelé mutató kockázatokra számítunk - fogalmazott a szakember.

blog_kamat_1.jpg

Szólj hozzá

infláció mnb alapkamat monetáris tanács suppan gergely TakarékBank