Agrárárak: a trendfordulóra még várni kell


2015. dec 15. írta: Magyar Takarék

Szeptembert követően októberben ismét emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, ezúttal 4,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elért szintet. A Takarék Agrár Központ szerint ezzel együtt a valódi trendfordulóra még várnunk kell, a fő terményárak a nemzetközi piacokon sem mutatnak érdemi emelkedést.

Fontos, hogy a szeptemberi után az októberi adat is a mezőgazdasági árak emelkedését jelzi - értékelte a KSH számait Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője az Inforádióban. A kedvező változás hátterében az áll, hogy a növényi termékek ára 12,5 százalékkal nőtt, ezen belül is jelentős szerepe van a kukoricának és a gyümölcsöknek. A kukorica ára egy évvel korábban 36 forint/kilogrammos szinten érte el a mélypontját, ami idén októberre 43,7 forint/kilogrammra emelkedett. Bár idén kevesebb gyümölcs termett, áruk pedig jelentősen, 26 százalékkal nőtt, a valódi trendfordulóra a mezőgazdasági árak tekintetében még várnunk kell, hiszen a fő termények, a tömegcikkek árai még a nemzetközi piacokon sem mutatnak érdemi emelkedést - fogalmazott az elemző, aki szerint a jövő év elején akár jelentősebb drágulást is jelezhetnek a számok. Az élő állatok hazai termelői árszintje 1,1 százalékkal, az állati termékeké pedig 16 százalékkal csökkent az időszakban.

agrarium.jpg

A szakember szerint a helyzet megítéléséhez érdemes az egész élelmiszer-termékláncon belüli árváltozást figyelembe venni. A magyarországi élelmiszer-terméklánc helyzete meglehetősen sajátságos, hiszen középső láncszeme, az élelmiszeripar rendkívül gyenge ár-érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. Ezzel magyarázható, hogy az elmúlt évek jókora mezőgazdasági áringadozásai alig jelentkeztek a fogyasztói árak szintjén. Az élelmiszeripar kényszerűségből egyszerűen lenyelte az ármozgásokat, így azok már nem jelentek meg a kiskereskedelemben. A mezőgazdasági termelői árak 2015 eddig eltelt időszakában 2,3 százalékkal mérséklődtek, miközben az élelmiszeripar belföldi árai már csak 1,4 százalékkal csökkentek, az élelmiszer fogyasztói árai pedig már 0,7 százalékos emelkedést mutattak. Vagyis a fogyasztói árat meghatározó kiskereskedelem továbbra is a fő ármeghatározó tényező az élelmiszerpiacon – nyilatkozta a szakértő.

blog_agrarar.jpg

 

Szólj hozzá

agrárium Fórián Zoltán Agrár Központ