Jogerős: az állam nem okozott kárt


2015. dec 12. írta: Magyar Takarék

Ezt a pert is elbukta az OTSZ

Másodfokon is elutasította tegnap a Pécsi Ítélőtábla az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek az integrációs törvény kapcsán a Magyar Állammal és további öt alperessel szemben még 2013-ban indított kártérítési keresetét. A bíróság mostani ítélete megerősítette, hogy az állam nem okozott kárt a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény megalkotásával és a Takarékbankban végrehajtott tőkeemeléssel, ezért nincs kártérítési kötelezettsége sem. Az ítélet jogerős.

A Pécsi Ítélőtábla a december 10-én megtartott másodfokú tárgyaláson helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék még tavaly novemberben hozott ítéletét, melyben elutasította a felperesek (I. rendű OTSZ, és II. rendű Szigeti Mária magánszemély) jogalkotással okozott kár megtérítése iránti kereseti kérelmeit. Az Ítélőtábla az elsőfokú bírósághoz hasonlóan nem tartotta megalapozottnak sem a hazai, sem az uniós jog alapján benyújtott felperesi kérelmeket, így azokat elutasította.

Az ítélet jogerőre emelkedésével az összes olyan per lezárult, amelyet a hazai jogorvoslati fórumokon – beleértve az Alkotmánybíróságot is – az integrációs törvény kapcsán indítottak, így pont került annak a hosszú és sikertelen pereskedési folyamatnak a végére, amelyet az OTSZ vezetése indított az integrációs törvénnyel és annak végrehajtásával szemben.

A jogviták lezárása elősegíti a szövetkezeti hitelintézeti szektor sikeres megújítását a nyugat-európai szövetkezeti modelleknek és az uniós jogszabályoknak megfelelően, aminek eredményeként a takarékszövetkezeti integráció tőkeerős, biztonságos és az ügyfeleinek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá válhat.

 birosag.jpg

Szólj hozzá

integráció portfolioblogger OTSZ