Hamarosan ismét bővülhetnek a beruházások


2015. nov 26. írta: Takarék

Döntően az egy évvel ezelőtti magas bázis hatására 3,4 százalékkal csökkentek a beruházások a harmadik negyedévben éves szinten. A Takarékbank elemző a negyedik negyedben újra élénkülést, így idén összességében 1-2 százalékos növekedést prognosztizálnak. Jövőre ugyan az előző EU ciklus kifutása miatt visszaesés jöhet, 2017-ben azonban a 2014-2020-as EU ciklus forrásainak gyorsuló ütemű felhasználásával már ismét élénkülhetnek a beruházások.

A beruházások teljesítménye a nemzetgazdasági ágak több mint felénél mérséklődött. Az építési (-2,4 százalék), a gép- és berendezés (-4,4 százalékkal), valamint néhány jelentősebb munka befejezése miatt a feldolgozóipari (-6,5 százalék) beruházások is csökkentek. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban 39, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 24, az építőiparban 14, a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban pedig 9,8 százalékos volt a visszaesés. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene az egy évvel korábbi magas bázishoz képest 13 százalékkal maradt el.

Kilenc nemzetgazdasági ágban volt megfigyelhető bővülés, a legjelentősebb mértékben, 64 százalékkal a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban javult a teljesítmény – elsősorban a határvédelmi intézkedések hatására. Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág területén tapasztalható 10 százalékos emelkedés mögött a lakásfelújítások, valamint az ingatlanüzemeltetéssel, bérbeadással foglalkozó vállalkozások növekvő aktivitásai álltak. Jelentősen gyarapodás volt még a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (43 százalék), a művészet, szórakoztatás, szabadidő (13 százalék), valamint a bányászat, kőfejtés (11 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

A negyedik negyedévben a 2004-2013-as EU ciklus lezárása, valamint az egy évvel ezelőtti kissé gyengébb bázis miatt jelentősen élénkülhetnek a beruházások, így az idei év egészét tekintve 1-2 százalékos növekedésre számítunk - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Jövőre az előző EU ciklus kifutása miatt csökkenhet a teljesítmény, amit a lakásépítések felfutása – a kedvezmények várható kiterjesztése, valamint az esetleges áfacsökkentés hatására részben ellensúlyozhat. 2017-ben azonban a 2014-2020-as EU ciklus forrásainak gyorsuló ütemű felhasználásával újra emelkedhetnek a beruházások, amelyet néhány további jelentős munkálat (Budapest-Belgrád vasútvonal, Liget-projekt, 2017-es vizes világbajnokság) is támogathat, a viszonylag kedvező belső és európai kereslet hatására pedig a versenyszférában is élénkülés várható.

blog_beruhazasok.jpg

Szólj hozzá

ksh beruházások suppan gergely uniós források TakarékBank