Gyorsult a bérnövekedés a versenyszférában


2015. nov 20. írta: Takarék

Szeptemberben 5,1 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó bérek, míg a reálbérek 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Idén óvatos becsléssel közel 4, jövőre pedig több mint 3 százalékkal erősödhetnek a reálbérek, nem kizárt azonban, hogy több tényező hatására ennél is kedvezőbben alakulnak a keresetek - prognosztizálják a Takarékbank elemzői.

A versenyszférában 4,3 százalékosra gyorsult a bérnövekedés, míg a havi rendszeres bérek 4 százalékkal gyarapodtak. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 8,2 százalékkal nőttek a bérek, amit a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók kiegészítő pótlékának bevezetése jelentősen befolyásolt. A nemzetgazdaság egészében 2 százalékkal, a versenyszférában az élénkülő munkaerő-keresletet tükrözve 2,5 százalékkal bővült az alkalmazottak száma.

Idén a keresetek közel 4 százalékkal emelkedhetnek, ami a várhatóan stagnáló infláció mellett hasonló mértékű, 3,8-4 százalékos reálbér-növekedéssel járhat - fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint a bruttó bérek 2016-ban 4, a nettó bérek pedig 5,5 százalékkal erősödhetnek, míg a reálbérek több mint 3 százalékkal javulhatnak. Minderre azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent egyrészt a fegyveres testületek határmenti szolgálata a túlórák miatt, miközben egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű emelkedés sem kizárt.

A reálbérek és a foglalkoztatás terén zajló kedvező folyamatok mellett a devizahitelek elszámolása is növeli a háztartások elkölthető jövedelmét. Fogyasztásuk így idén több mint 3 százalékkal erősödhet az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre bővülése miatt, így számottevően hozzájárulhat a GDP-növekedés év végi gyorsulásához is - fogalmazott Suppan.

berek-blog.jpg

Szólj hozzá

ksh munkaerőpiac bérek keresetek suppan gergely Takarékbank