GDP: a lassulás után újra gyorsulás jöhet


2015. nov 13. írta: Takarék

A magyar gazdaság 2,3 százalékkal bővült éves szinten a harmadik negyedévben, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a növekedés 0,5 százalékos volt. A Takarékbank prognózisa szerint a növekedés üteme a negyedik negyedévben újra megközelítheti a 3 százalékot, így idén összességében csaknem 3, jövőre pedig 2,5 százalékkal bővülhet a GDP.

A termelési oldalon az előző negyedévekhez hasonlóan visszaesett a mezőgazdaság kibocsátása, ahogyan az építőipari termelés is csökkent, miközben az ipari termelés növekedése lassult a harmadik negyedben. A szolgáltatások területén továbbra is kedvező teljesítményt nyújthatott a kiskereskedelem, a vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatás, az infokommunikáció, a szállítás, míg a menekültválság miatt gyorsulhatott a közigazgatási, illetve védelmi ágazat kibocsátása. A felhasználások területén a nettó export hozzájárulása kisebb mértékű lehetett az import megugrása miatt, ami azonban a belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások élénkülésére utal.

Az utolsó negyedévben kissé gyorsulhat a GDP-növekedés, részben bázishatások miatt, így az ipari termelés élénkebb emelkedésére számítunk, amit egyes kapacitások felfutása is támogat - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A makrogazdasági szakember szerint a fogyasztás a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a növekvő reálbérek és foglalkoztatás, valamint a magas fogyasztói bizalom hatására tovább erősödhet. A 2007-2014-es ciklus EU-forrásainak felhasználási határideje miatt a negyedik negyedévben felfuthatnak a beruházások, az államháztartás igen kedvező helyzete miatt pedig élénkülhet a közösségi fogyasztás is.

blog_gdp.jpg

Szólj hozzá

gdp mezőgazdaság gazdasági növekedés suppan gergely TakarékBank