CSOK: nagyobb lehet a támogatás


2015. nov 12. írta: Takarék

Pozitívan változhatnak a Családok Otthonteremtési Kedvezményének igénylési feltételei. A kormány tervei szerint használt lakás vásárlásakor a CSOK összegét befolyásoló energetikai minősítést a jövőben nem vennék figyelembe a kedvezmény összegének meghatározásánál, így energetikai minősítéstől függetlenül a legmagasabb támogatás járna az igénylőknek.

Amennyiben megvalósul a tervezett lépés, sokaknak ezzel lehet meg a szükséges önerő ahhoz, hogy a számukra megfelelő ingatlant tudják megvásárolni - írta a Pénzcentrum.hu.

Egy háromgyermekes család esetében, akik 90 négyzetméter alapterületet meghaladó „B” vagy annál rosszabb kategóriájú lakást vásárolnak, a könnyítés 600 ezer forint további kedvezményt jelentene, vagyis ennyivel kevesebb önerőre lenne szükség a vételár kiegyenlítéséhez. Eddig ugyanis ebben a kategóriában 2 millió forintot kaphattak a családok, ami az új rendszer elfogadása esetén 2,6 millióra nőne.

Az energetikai tanúsítvány megléte egyébként 2012. január 1-jétől kötelező nemcsak az újépítésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is, így értelemszerűen a használt lakások esetében is.

A kedvezmény ügyintézését a hitelintézetek, így a takarékszövetkezetek is végzik, náluk kell benyújtani az igénylést. A CSOK önmagában és hitellel együtt is igényelhető, ez utóbbi esetben a szövetkezeti hitelintézetek teljes egészében önerőként számítják be a CSOK-ot a lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálata során.

vegtorl1.jpg

Szólj hozzá

ingatlan ingatlanhitel takarékok családok otthonteremtési kedvezménye CSOK