A belső kereslet húzza az importot


2015. nov 09. írta: Takarék

Az import 8,2 százalékos megugrása következtében a várakozásoknál kisebb, 814 millió eurós többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg szeptemberben. A behozatal emelkedése a belső kereslet élénkülését tükrözi, így a fogyasztás, a beruházások, vagy a készletek kiemelkedő bővülést mutathattak. A Takarékbank elemzői szerint idén 7,9 milliárd, jövőre pedig 7,8 milliárd euró körül alakulhat a többlet.

2015 első kilenc hónapjában az export euróértéke 7,2 százalékkal, az importé pedig 5,9 százalékkal nőtt, így a külkereskedelmi többlet 1084 millió euróval 6121 millió euróra emelkedett. A harmadik negyedévben összességében az áruforgalmi egyenleg csupán kismértékében járulhatott hozzá a növekedéshez.

Az év hátralevő részében az alacsony olajárak miatt tovább javulhat a külkereskedelmi egyenleg, így a többlet elérheti a 7,9 milliárd eurót a tavalyi 6,27 milliárd után. A kivitelre ugyan kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a Magyarország számára lényegesebb európai gazdaságok némi élénkülése – fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya szintén kockázatot jelenthet, de az európai autóeladások növekedése folytatódhat, így ebből más autógyárak profitálhatnak, amelyeknek a hazai beszállítók szintén beszállítói. Az Audi értékesítései az októberi előzetes európai és amerikai adatok alapján folytatták a kiemelkedő bővülést. Jövőre a beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja a belső kereslet stabil növekedése, míg a kivitelt a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása támogathatja.

blog_kulker.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkereskedelmi mérleg suppan gergely belső kereslet